Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

29 september 2015

Alla har rätt att läsa!

Den europeiska dyslexiveckan och eMedborgarveckan äger rum samtidigt i år, den 5-11 oktober. Såhär kan du delta!

eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus. Veckan består av lokala, regionala och nationella insatser och aktiviteter från deltagande aktörer. Syftet är att öka den digitala delaktigheten och kunskap om och användningen av främst offentliga e-tjänster.

Under veckan kommer allmänheten att erbjudas ett varierat program med workshops, användarstöd, föreläsningar och många möjligheter att prova på tjänster och teknik. Under veckan genomförs även Dyslexiveckan.

- Genom vårt deltagande vill vi visa på att biblioteken är självklara mötesplatser för att också lära sig saker. Här ska man kunna upptäcka eller aktivt välja att faktiskt ta en paus. Man kan både vara uppkopplad och koppla av. Biblioteket är en tillgänglig, demokratisk mötesplats som vi vill ska uppfattas som kravlös och inbjudande, säger Ann-Helen Johansson, chef för biblioteken i Värmdö.

Med ögon, öron eller fingertoppar

Dyslexiveckans fokus – Rätten att läsa – innebär att deltagande bibliotek i landet uppmärksammar rätten att få läsa utifrån sina egna förutsättningar – vare sig det gäller med ögon, öron eller fingertoppar.

Under den här veckan kommer biblioteken i Värmdö att prova ett så kallat pop-up-bibliotek. Vid just detta tillfälle kommer bibliotekspersonal att dyka upp i kommunhuset i Skogsbo.

- Vi vill visa oss mer i samhället och även kunna verka där människor befinner sig för tillfället. Då kan vi förhoppningsvis också nå nya besöksgrupper och få till intressanta möten och samtal, säger Ann-Helen Johansson.

Mer om eMedborgarveckan

eMedborgarveckan bygger på frivilliga insatser för att öka den digitala delaktigheten och bakom initiativet ligger Digidelnätverket. Nätverket Digidel är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige.

Läs mer om Digidelnätverket och eMedborgarveckan länk till annan webbplats

Information

För mer information, kontakta

Ann-Helen Johansson, bibliotekschef, tfn 08-570 48226, ann-helen.johansson@varmdo.se

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar