Nyheter

Tyck till

18 juni 2014

Använd hjärnan, langa inte!

Det är budskapet i en kampanj som riktar sig till 20-åringar och som Polarna Värmdö stöttar genom sitt brotts- och drogförebyggande arbete för unga i Värmdö.

9 000 20-åringar i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län har i dagarna fått en uppblåsbar hjärna med posten. Utskicket är en del av kampanjen #hejdåalkoholskador som syftar till att få unga vuxna att sluta bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga syskon och kompisar. Avsändaren är CAN, Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning, tillsammans med länsstyrelsen i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Nytt perspektiv på alkoholskador

Kampanjen lyfter begreppet alkoholskador utifrån de akuta skador som kan uppstå beroende på att man druckit alkohol – alltifrån att ”åka med full förare” och ”hamna i bråk” till att ”ligga med fel person” som kampanjens formuleringar lyder.

Enligt CANs nationella drogvaneundersökningar är äldre syskon och kompisar den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

Tänk efter före, använd hjärnan

Polarna Värmdö, ungdomar i åldrarna 18-21 som tillsammans med vuxna arbetsledare arbetar brotts-, alkohol- och drogförebyggande, känner igen problematiken kring att äldre syskon och kompisar köper ut till minderåriga:

- Det är viktigt att tala om att den som langar gör sig skyldig till ett brott där det finns fängelse i straffskalan. Det kan även gå illa för den som fått alkoholen. Använd hjärnan och tänk efter före! säger arbetsledaren Johan Berglind.

För att visa att de stöttar kampanjen har Polarna Värmdö lagt upp den på sin Facebook-sida samt berättar om kampanjen och vikten av att inte köpa. 

Läs mer på kampanjens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt på Polarna Värmdös Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Polarnas förebyggande arbete

Polarna Värmdö grundades 1999 och leds av ungdomskonsulenter anställda på Socialkontoret i Värmdö kommun. Tillsammans med ungdomar, Polare, arbetar Polarna Värmdö drog- och brottsförebyggande genom att de bland annat finns ute i de miljöer ungdomar rör sig för att skapa lugn och trygghet. Polarna arbetar i närområdet vissa vardags- och helgkvällar.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar