Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

20 oktober 2014

Edcamp på Värmdös skolor

I slutet av september deltog 95 lärare från Värmdös kommunala och fristående skolor i ett så kallat Edcamp. Där delade de kunskaper, erfarenheter och diskuterade ämnen som de själva satt på agendan.

Den 25 september var lärare i Värmdös skolor inbjudna till ett Edcamp, en kvällskonferens där de delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom skolan utifrån egna valda ämnen. Deltagarna var från både kommunala och fristående verksamheter i kommunen.

Initiativtagaren var Birgitta Ulvered, rektor Farstavikens skola/Ekedal och Kvarnberget, och ett av hennes mål med konferensen var att bidra till att skapa professionella samtal där Värmdös engagerade pedagoger fick möjlighet att träffas och känna sig stolta ihop – oavsett vilken skola de kom ifrån.

- Flera deltagare sa att det var så häftigt att få känna hur kompetenta och engagerade pedagogerna i Värmdö är, säger Birgitta Ulvered.

Lässtrategier, elevcoaching och genusperspektiv

Ett Edcamp är en knytkonferens där man, precis som på ett knytkalas, tar med något men i det här fallet sin kunskap och nyfikenhet. Varje deltagare fick skriva upp sitt ämne på en schematisk tavla och därefter hade alla deltagare möjlighet att delta i de ämnesdiskussioner som intresserade dem mest.

- Det här är ett initiativ som jag vill uppmärksamma eftersom det skapar en gemensam yta för kollegialt lärande, erfarenhetsutbyte och nätverkande - oavsett vilken huvudman det är. En kommunal och fristående skola har ett gemensamt fokus som blir tydligt här – det pedagogiska kunskapsuppdraget, säger Pia Andersen, produktionschef, Värmdö kommun.

Några av de ämnen som hanterades var kamratcoachande elever som en resurs, sambedömning och formativ bedömning, muntlig träning i moderna språk, läsförståelse och språkutveckling samt genusperspektiv i praktiska ämnen.

Läs mer om Edcamp via länken i höger spalt.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarMer information

Länkar