Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

31 mars 2017

Fågelinfluensa hittad på Värmdö

Vit fjäder ligger på vassrugge

Viruset H5N8, en variant av fågelinfluensan, har hittats i fyra döda gräsänder i Farstaviken. Just denna typ av virus har aldrig smittat människor, varför det inte finns någon anledning till oro för dig som bor i kommunen.

Fåglarna upptäcktes i februari 2017 och skickades direkt till  statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys. Den preliminära analysrapport som kom till kommunen den 7 mars visade att fåglarna dött av fågelinfluensa av typ H5N8, vilket bekräftades i den slutgiltiga rapport som kommunen fick den 17 mars.

Efter den 20 februari har kommunen inte fått några uppgifter som på något sätt tyder på att fler fåglar än de fyra upphittade har dött av fågelinfluensan.

Ingen fara för människor

Eftersom det bara rör sig om enbart vilda fåglar och dessutom ytterst få, finns ingen anledning till oro. H5N8 är en känd virusstam sedan tidigare och har inte smittat människa utan endast andra fåglar.

Mer information

Läs mer information om fågelinfluensa och vad som gäller på jordbruksverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar