Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

31 mars 2014

Förskola hade elfri dag

solbackens förskola

Måndagen den 31 mars hade Solbackens förskola i Mörtnäs en elfri dag. Barnen åt grillad korv i solen och mellanmålet bestod av smoothie, tillverkad i mixer driven av en cykel.

Två dagar före firades Earth hour, då kommunhuset släcktes ner och miljömanifestationen firades på Gurraberg med livemusik, tal och tända ljus. Detta inspirerade Solbackens förskola som bestämde sig för att ha ett eget miljöevenemang. En hel dag utan el – hur fungerar det?

– Vi fuskar lite, vi kan inte stänga av värme och vatten. Men vi använder ingen el för att laga mat, kommer inte att lyssna på musik eller tända några lampor, säger barnskötaren Katrin Jakobsson, som hjälper till med att göra smoothies.

De lite äldre förskolebarnen får turas om att cykla på ”smoothiecykeln”. En generator omvandlar energin till ström, som får mixern att blanda vaniljyoghurt och bär. Ett spännande sätt att förklara på ett barns nivå, enligt Katrin Jacobsson.

Kollegan Anne Vahtola berättar att dagens aktiviteter ingår i årets tema ”klimat och energi”. Under terminen har barnen också fått ”hemläxor” som innebär att räkna alla strömbrytare i hemmet, och att ta med sig någon elektrisk apparat till förskolan och berätta om.

– En elfri dag sätter fokus på hur viktigt det är med el, säger hon.

Solbacken har solceller på taket sedan i somras. De är också en av de förskolor som fått miljöcertifikatet grön flagg, tillsammans med 14 andra förskolorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Värmdö.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarMer information