Nyheter

Tyck till

09 september 2015

I huvudet på Frida Fjellman

Under hösten 2015 presenterar Gustavsbergs Konsthall "I huvudet på Frida Fjellman", en omfattande utställning av Frida Fjellman som visades på Eskilstuna Konstmuseum i våras.

Första gången Gustavsbergs Konsthall visade Frida Fjellman var under invigningsåret 2007, med utställningen "Nocturnal Dreams". De fabler och den närmast teatrala rumslighet som då formade rummet har sina paralleller i den nya utställningen. Ridån, scenografin och de skulpterade djuren – dramats centralfigurer – återkommer, men i ny tappning och mörkare tonläge. Det som då upplevdes som något drömlikt och skimrande har bytts till ett oroande allvar, hämtat ur verkliga händelser.

- Utställningen har sin utgångspunkt i en självupplevd resa som tar en otäck vändning med kraftiga jordbävningar, tsunamis och totalt kärnkraftshaveri, berättar Frida Fjellman. Men också en mardröm kan mynna ut i något intressant och den här gången blev inspirationsmaterialet ett helt annat än det som var planerat.

Om konstnären

Frida Fjellman är en av landets mest uppmärksammade konsthantverkare och har ett flertal utställningar och offentliga gestaltningsuppdrag bakom sig. Hennes skulpturala installationer av glas, keramik, trä och neon rymmer ofta både lek och allvar. Med ett starkt personligt uttryck och gedigen hantverkskunskap bygger Frida Fjellman upp världar där olika former, gestalter och djur från den svenska naturen möts. Det oväntade spelar en stor roll och stämningen i Frida Fjellmans scenografier kan beskrivas som full av mystik och fantasi.

Fler utställningar i höst

Gustavsbergs Konsthall presenterar ett urval av årets examensarbeten från HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Utställningen presenterar nio master- och kandidatstudenter i Konsthantverk, med inriktningarna smycke-, textil- och keramikkonst.

Mer information

Läs mer på www.gustavsbergskonsthall.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar