Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

18 februari 2014

Konstnärlig gestaltning i centrala Gustavsberg

En skulptur av internationellt erkände konstnären Tomas Saracenos kommer att uppföras i Gustavsberg.

Värmdö kommuns Kultur- och fritidsnämnd har beslutat att godkänna konstnären Tomas Saracenos skulpturförslag till parken vid Strandvik, Gustavsberg. Totalt ska 2 300 bostäder byggas i Gustavsberg och bebyggelsen kommer att knytas samman av promenadstråk, platser för upplevelser och aktiviteter. Ambitionen är att skapa en helhet, öka känslan av gemenskap samt stärka ortens identitet.

Glas som återspeglar omgivningen

Det förslag till skulptur som godkändes av nämnden utgår från geometriska moduler som genom sitt förhållande mellan spegel- och fönsterglas återspeglar omgivningen. Konstverket beräknas kunna vara klart under hösten 2014.

- Jag är stolt och glad för att vår kommun i och med detta beslut kommer att få ett högtstående konstverk av en internationellt erkänd konstnär. Skulpturen kommer att bli en symbol för kulturens roll i det framväxande nya Gustavsberg, säger Fredrik Sneibjerg, Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Arbetet med den konstnärliga gestaltningen har skett i samarbete med Statens konstråd. Kultur- och fritidsnämndens har avsatt 1,2 miljoner för finansiering av konstverket och därutöver bidrar Statens konstråd till finansieringen med 750 tkr.

Om konstnären

Tomas Saraceno är född 1973 i Argentina och är nu boende i Frankfurt. Han har under senare år blivit allt mer uppmärksammad på den internationella konstscenen. Hans verk kan ta form av alltifrån spindelväv och uppblåsbara konstruktioner till flygande trädgårdar, flytande broar och futuristiska bostäder.


För mer information kontakta
Lena Gullmert, Kulturchef, tfn: 08-570 48203 eller e-post: lena.gullmert@varmdo.se

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar