Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

26 maj 2014

Kungen invigde Hemmesta sjöäng

Monica Pettersson och kung Carl XV1 Gustaf

Måndagen den 26 maj invigdes kommunens naturprojekt Hemmesta sjöäng av kung Carl XVI Gustaf. Våtmarken har snabbt blivit en viktig plats för både fiskar, fåglar och människor.

Solen sken och värmen tryckte över folksamlingen vid fågeltornet i Hemmesta sjöäng, när kungen klippte bandet för Värmdös mest lyckade naturprojekt.

Under 2012 startade arbetet med ”Hemmesta Sjöäng - rekreation för fågel, fisk och människa”. I vår har hundra gäddor och tusentals abborrar lekt där och fler än hundra fågelarter har observerats.

Det har också gjort friluftslivet i området mer lättillgängligt och attraktivt, bland annat genom ett fågel- och utkikstorn och en rastplats.

– Det känns roligt att kommunens största naturvårdsprojekt också kommer att ge våra kommuninvånare så mycket. Hemmesta sjöäng har engagerat många lokala föreningar och besöks redan av många Värmdöbor, säger Monica Pettersson, kommunstyrelsens ordförande (M).

Genom att reglera vattennivån i våtmarken blir det lättare för fåglar att häcka och fiskar att leka. Fiskar som till exempel gädda och abborre kan ta sig upp i våtmarken via en fisktrappa.

Kungen, som besökt flera liknande våtmarker, tyckte att området blivit väldigt fint.

– Jättefint, fantastiskt. Det är roligt att det går så bra att kombinera ett område för både fisk och fågel, säger Carl XVI Gustaf.

Projektet är ett samarbete mellan kommunen, WWF, sportfiskarna och trafikverket. Med hjälp av medel från Länsstyrelsen har den uttorkade ”skräpmarken” förvandlats till ett modellprojekt som visar att det lönar sig att skapa våtmarker.

På bilden syns Monica Pettersson, Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, och Carl XVI Gustaf.

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarMer information