Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

25 augusti 2015

Läger skapar gruppkänsla och ger lärdomar för livet

Besök hos kustbevakningen och sjöräddningen på Djurö, lära sig att göra upp och släcka eld, gå en kurs i hjärt- och lungräddning. Det är några upplevelser deltagarna fått under tre lägerdagar i Värmdö Polarnas regi.

På brandstationen i Mölnvik står ett grönt militärtält uppställt. Deltagarna Lowa Lundin och Abbe Aronsson visar insidan; här har alla ungdomar och ledare sovit tillsammans. I mitten står en liten braskamin som har brunnit hela natten, alltid under uppsikt av en av deltagarna.

Det är första gången Polarna har ett sommarläger som är öppet för alla ungdomar mellan 13 och 20 år. Temat har varit livräddning och säkerhet.

– Det har varit jättekul, jag önskar att vi hade haft en hel vecka, säger Killian Engerblom som är engagerad i minipolarna.

Mötet och ha roligt viktigast

Alla ungdomar är överens om att lägret har varit superbra – och roligt. Även om det är såklart är väldigt nyttigt och bra att lära sig hur man släcker olika typer av bränder, och vad som är skillnaden mellan sjöräddningen och kustbevakningen – så är huvudsyftet just att ha roligt.

– Mötet mellan ungdomarna sinsemellan och med oss är det bästa, säger Johan Berglind från Värmdö Polarna.

Det handlar också om personligt ledarskap: att lära sig att ta hand om sig själv, att kompromissa och att passa tider. Men mest av allt handlar det om relationer och vänskap.

– Alla har lärt sig något de inte kunde förut. Och så har vi lärt känna varandra, säger en av ungdomarna.

Hjärt- och lungräddning

På dagens schema står HLR: hjärt och lungräddning. Johan Berglind arbetar också som brandman på Djurö och det är inte första gången har lär ut HLR.

Framför sig har deltagarna varsin docka som de ska göra hjärtkompressioner och inblåsningar på.

- Vid hjärtstillestånd handlar det om att ta till livsuppehållande åtgärder genom att snabbt påbörja HLR, och att fortsätta med det tills någon kommer med en hjärtstartare, berättar han.

Tanken är att lägret ska vara återkommande varje år.

- Vi hoppas att fler kommuner hänger på. Den här typen av aktiviteter behövs, särskilt ute i förorterna, säger Johan Berglind.


0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar