Nyheter

Tyck till

17 september 2015

Lyckat projekt hjälper unga ensamkommande få jobb

Ett gemensamt projekt mellan kommunen och det lokala näringslivet i Värmdö hjälper unga ensamkommande att komma in i arbetslivet. Svt har gjort ett inslag om en av deltagarna.

Värmdö kommun har i dag ansvaret för ett trettiotal ensamkommande flyktingungdomar från Afghanistan, Somalia och Syrien. De har alla drömmar om framtiden och en stark vilja att en dag stå på egna ben och få ett eget jobb.

Genom ett så kallat ”advisory board” vill kommunen ge ungdomarna en chans att få ett nätverk och en inblick i arbetslivet. Advisory board är en demokratisk samarbetsform som bygger på att ta tillvara varje individs grundläggande drivkraft, kunskap och erfarenhet.

Flera fick sommarjobb

Första praktikomgången tillsammans med bland annat McDonalds, Ica, Vardaga, JM Bygg, Ikano Bostad och Lindgren bil är nu avslutad.

– Flera av ungdomarna fick sommarjobb efter praktiken och en har till och med blivit anställd, berättar Per-Erik Eriksson på Agaton Communications som drivit projektet.

Se också SVTs inslag om Mohammad Alilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, 15 år, som kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan. Nu har han varit på Värmdö i drygt två år och i våras fick han praktik via projektet på en matbutik.

Ny projektomgång startas

Under september startas en ny omgång med nya ungdomar som går ut på praktik i samma företag.

– Det här är ett viktigt steg för att lösa ungdomars problem med att komma ur arbetslösheten och etablera sig i samhället. När vi tar emot ensamkommande måste vi hjälpa till hela vägen och inte bara ordna ett boende, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Projektet finansieras med medel från Länsstyrelsen Stockholm.

Länken till SVTs inslag finns också i höger spalt.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarMer information