Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

10 oktober 2016

Mer grötgödsel av Värmdös matavfall

Nu görs en satsning för att samla in mer av Värmdöbornas matavfall.

Värmdö kommun lanserar idag tillsammans med 24 av länets kommuner en regional matavfallskampanj. Kampanjen syftar till att uppmärksamma och informera invånarna i regionen om vikten av att sortera ut matavfallet. Matavfallsinsamlingen infördes i Värmdö kommun 2012 och idag har alla på Värmdös fastland möjlighet samla in matavfall i brun papperspåse.

Nationellt miljömål

Att minst 50 % av matavfallet ska samlas in senast år 2018 och behandlas biologiskt är ett nationellt mål. I Stockholms län sorterades dock bara en fjärdedel av matavfallet ut under 2015. Därför görs nu en gemensam satsning av länets kommuner. Förhoppningen är att kampanjen, som kommer synas på bussar, i TV och tidningar kommer inspirera fler att börja sortera ut sitt matavfall.

Genom att sortera matavfallet så kan biogas tillverkas som kan ersätta bensin och driva bussar, taxibilar och sopbilar. Dessutom blir det ett näringsrikt biogödsel som kan användas på åkermark. På så sätt återförs näringsämnen till kretsloppet och utsläppen av växthusgaser och skadliga partiklar minskar.

Visste du att:

Av 10 kg matavfall får man ut biogas som räcker till att köra en personbil 18 km och kväve i biogödseln som räcker till att odla havre för 90 portioner havregrynsgröt.

Anmäl dig här

För att läsa mer och anmäla dig till matavfallsinsamlingen, gå in på:

www.varmdo.se/matavfalllänk till annan webbplats

 

Läs mer om kampanjen >>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar