Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

12 april 2014

Ny bok: Stig Lindberg – människan, formgivaren

Anna Larsdotter

Torsdagen den 10 april lanserades boken ”Stig Lindberg – människan, formgivaren” på Gustavsbergs porslinsmuseum. Anna Larsdotter har skrivit boken som bland annat bygger på intervjuer av Stig Lindbergs närstående.

Det är svårt att tänka sig Gustavsberg utan Stig Lindberg. Från 1937 fram till tidigt 80-tal tillbringade han större delen av sin tid på porslinsfabriken, varav en stor del som konstnärlig ledare. Detta varvade han med arbetet som lärare på konstfack.

Som konstnär var Lindberg kreativ och mångsidig. Som människa glider åsikterna om honom isär.

– Vissa av hans konstfackelever såg honom som en fantastisk inspiratör. Andra tyckte att han var en för hård pedagog, berättar Anna Larsdotter.

Han var en ”doer” som arbetade hårt, och som hade förmågan att tala för sig och slå sig fram. Samtidigt var han var en underhållare och ”spelevink”, som gärna visade upp sitt hem och sin familj.

Det är denna komplexitet Anna Larsdotter har försökt beskriva i boken, utan att värdera. Vem Stig Lindberg egentligen var får läsaren avgöra själv.

Hans hårda arbete gav honom både magkatarr och hjärtproblem. Han fick också operera bort en lunga på grund av lungcancer. Trots det fortsatte han att arbeta.

– Han hade ett glatt humör och en enorm kämparglöd. Hans inställning var ungefär” jag har ju i alla fall en lunga kvar”.

Som skapare ses Lindberg ofta som en tusenkonstnär: han arbetade både med hushållsporslin och med den fria konsten.

– Han ville var en fri konstnär och var en av dem som ansåg att det finns en objektiv skönhet. Det han gjorde var dekorativt, på ett vänligt sätt, säger Anna Larsdotter, som själv tycker mest om hans illustrationer till Lennart Hellsings ”Krakel Spektakel”.

Boken bygger på intervjuer från närstående, främst dottern Viveka. Även före detta konstfackelevers berättelser samt tidningsurklipp från 40 till 60-talet har använts som underlag.

– Det är en riktigt, riktigt, bra bok. Den känns neutral och fräsch, säger Stig Lindbergs son Lars Lindberg, som också var med på boklanseringen.

Tillsammans med porslinsmuseet kommer han att inleda arbetet med en vandringsutställning om med start 2016 – året då stig Lindberg skulle fyllt hundra år. Enligt museichef Kjell Lööw är flera museer runt om i Sverige – och världen – redan intresserade.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarMer information

Länkar