Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

24 juli 2014

Nytt vandrarhem lyfter Värmdös skärgård

Värmdös skärgård utvecklas vidare. Nu finns ett nytt vandrarhem på Svartsö med plats för 60 övernattande.

Svartsö är en ö i Stockholms skärgård, belägen mellan Möja och Ljusterö och en av de större öarna i Värmdös skärgård. Ön trafikeras av Waxholmsbolaget och Cinderellabåtarna. På sommarhalvåret tar det cirka 1,5 timme att åka med båt ut från Stockholm och från Värmdö cirka 40 minuter.

Den 23 juli invigdes Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem av kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, Monica Pettersson. Vandrarhemmet har uppstått genom ett initiativ från flera familjer på Svartsö.

Snabb byggprocess

I oktober 2013 beviljade Värmdö kommun bygglovet för vandrarhemmet och redan i april var marken förberedd för de husmoduler som kom på pråmar. Husmodulerna är återanvända från en anläggning i Norrköping och nu modifierade för att passa in i skärgårdsbebyggelsen på Svartsö. Anläggningen består av 26 gästrum och kommer i augusti ha plats för 60 gäster. Alla rum har egen ingång samt wc och vandrarhemmet har en egen avsaltningsanläggning som förser gästerna med vatten direkt från det närliggande havet.

Längre sommar för många parter

Med hjälp av privata finansiärer och bidrag från bland annat Öfonden har byggnationen av vandrarhemmet varit möjlig att genomföra. Genom att erbjuda en förbättrad möjlighet till boende på ön så hoppas man på att säsongen kan förlängas, vilket i slutändan även gynnar Svartsö krog och Svartsö Lanthandel. Verksamheten drivs av Lotten Andersson, som tidigare drivit vandrarhemmet på Finnhamn.

En del av Skärgårdsskolan

På Svartsö bor det 65 bofasta som ökar till cirka 1 000 under sommarhalvåret. Svartsö har en egen skola med cirka 20 elever och den sträcker sig från förskola till klass nio. Barnen som går här kommer både från Svartsö och från öarna omkring. De barn som bor på andra öar åker skolbåt när havet ligger öppet och på vintern åker de svävare över isen.

Svartsö skola är en del av Värmdö Skärgårdsskola, som är en F-9-skola med fem aktiva avdelningar. Skolans område börjar vid Strömma, sträcker sig ut mot havet och omfattar alla öar utan broförbindelse. 

Läs mer om vandrarhemmet och Skärgårdsskolan via länkarna i höger spalt.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar