Nyheter

Tyck till

26 april 2016

Om langning och alkohol inför Valborg

Nu är det snart Valborg. På www.tänkom.nu kan du läsa mer om vad du som tonårsförälder kan göra för att förebygga alkoholskador hos din tonåring.

Som de flesta vet är det förbjudet att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Flera undersökningar visar att de vanligaste langarna är äldre syskon eller kompisars äldre syskon.

Misstänker du langning? Ring Nackapolisen på 114 14. Du kan också nattvandra på Valborg. Då gör du en insats också för andra ungdomar. Läs mer om nattvandring på Värmdö här

Det här kan du som vuxen göra

Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.

- Prata med din tonåring om valborg

- Vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara? Berätta hur du ser på alkohol, att hålla tider med mera.

- Tala om vad du tycker. Om du som vuxen säger nej till att ungdomar under 18 år dricker alkohol blir det lättare för din tonåring att säga nej.

- Prata med äldre syskon och kompisar. Gör klart att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.

- Kom överens med andra föräldrar. Prata med andra föräldrar om hur de ser på att ungdomar dricker alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och vilka andra regler de har.

Om Tänk om

www.tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om vad du som tonårsförälder kan göra för att förebygga alkoholskador hos din tonåring. Syftet med TÄNK OM är att sprida kunskap till föräldrar om tonåringar och alkohol.

Folkhälsomyndigheten är initiativtagare till TÄNK OM men är inte längre nationell samordnare av projektet. Insatsen genomfördes i samarbete med Systembolaget, länsstyrelserna och Polisen.

Fortfarande är många fortfarande engagerade i TÄNK OM, över hela landet sker ett aktivt arbete av kommuner och frivilligorganisationer. Alla arbetar de gemensamt för att underåriga inte ska dricka alkohol.

Ta även del av kommunstyrelsens ordförandes brev i höger spalt.

Trevlig valborg!

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarMer information

Länkar