Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

24 mars 2015

Så bidrar du till en miljövänlig båtsäsong 

Snart är det dags för sjösättning för alla båtägare. Här kommer tips och information för hur du bidrar till en miljövänlig båtsäsong.

Toalettavfall från fritidsbåtar

Från 1 april 2015 får du inte längre tömma toalettavfallet från din fritidsbåt i vattnet då Transportstyrelsen inför nya föreskrifter. Toalettavfall som kommer ut i vattnet påverkar dess miljö negativt genom att bidra till övergödningen av Östersjön och kan även orsaka infektioner. Avfallet ska istället lämnas in till en tömningsstation. Läs mer om de nya reglerna här.

Miljövänligt båtliv

Vid underhållsarbeten, avfallshantering eller val av bensin har du möjlighet att välja miljövänligare alternativ. På sidan Miljövänligt båtliv kan du läsa mer om vad du kan tänka på.

Ren båtbotten

För att minska mängden påväxt på båtskrovet kan du anmäla dig till havstulpanprojektet som drivs av Skärgårdsstiftelsen. Det är en kostnadsfri sms-tjänst som talar om när havstulpanerna börjar fästa och du kan då lättare tvätta bort dem. Läs vidare om hur du anmäler dig på sidan Ren båtbotten.

Där kan du även läsa mer om hur du kan bekämpa påväxt utan att använda båtbottenfärger och hur du kan få bort påväxten på ett miljövänligare sätt när den väl satt sig på skrovet.

På nya webbplatsen Båtmiljö.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns många fler matnyttiga tips för båtägare.

Båtbottentvätt i Farstaviken

Värmdö kommun har nu även startat en båtbottentvätt i Farstaviken.

Öppet för tidsbokning:

Måndagar och Onsdagar 9.00-17.00. Övriga tider efter överenskommelse.

Ring för bokning och information:
0730 - 81 10 10

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar