Nyheter

Tyck till
Talande webbLyssna

30 april 2015

Värmdö säger #hejdåalkoholskador

Värmdö kommun är en av de kommuner som deltar i kampanjen #hejdåalkoholskador. Kampanjen är en del i arbetet för att minska langningen av alkohol till minderåriga och startar idag i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län.

– Äldre kompisar och kompisars syskon är den i särklass vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Därefter kommer föräldrar. Om vuxna låter bli att köpa ut och bjuda minderåriga skulle vi kunna minska alkoholskadorna radikalt, säger Monica Pettersson, kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun.

Alkoholskador hos tonåringar är ofta omedelbara. Det kan vara att få en smäll på käften, att hamna i säng med fel person eller åka bil med någon som är full. Av de elever i årskurs 9 som har upplevt olika typer av problem i samband med alkoholkonsumtion, uppger 18 procent att de hamnat i bråk och 10 procent har åkt med en berusad förare.

En undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har gjort bland 300 ungdomar i Stockholms län visar att 29 procent av 20-åringarna kan tänka sig att bjuda minderåriga på alkohol. 12 procent kan tänka sig att köpa ut. En vanlig missuppfattning är att yngre syskon och kompisar skulle gå till en utomstående langare om äldre syskon eller kompisar säger nej.

– Undersökningar visar att de allra flesta minderåriga, 64 procent av de elever i årskurs 9 som dricker alkohol, skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på alkohol genom någon de känner, säger Lisa Coudek, preventionsstrateg i Värmdö kommun.

I samband med kampanjstarten lanserar CAN ett antal filmer i sociala medier med de tecknade figurerna ”Hjärnan” och ”Hjärtat”. Filmerna tar upp och diskuterar ett antal myter och missuppfattningar som finns bland unga vuxna och vuxna som köper ut till ungdomar. Läs mer på varmdo.se/hejdaalkoholskador

Inför skolavslutningen kommer det att hända en del roliga saker så håll utkik efter Polarna Värmdös på sida Facebook och Instagram samt på Värmdö kommuns hemsida.

Langarmytologi

Myt 1. Jag är ingen langare.

Många storasyskon och kompisar som bjuder minderåriga på alkohol tycker inte att det är langning. Men det är olagligt att ge bort, låna ut eller sälja alkohol till någon som är minderårig. Och det kallas langning.

Myt 2. Hen går till en langare om jag säger nej.

En undersökning som CAN låtit göra visar att de allra flesta minderåriga skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på alkohol genom någon de känner.

Myt 3. Jag kommer att ha att koll.

Du kanske tänker att det är okej att köpa ut för att du då har kontroll på vad din kompis eller ditt syskon dricker. Men många som köper ut är inte med när de minderåriga dricker. Hur ska man då ha koll?

Myt 4. Jag är schyst som bjuder.

Du kanske tänker att du är schyst som köper ut åt en kompis eller ett syskon. Att det är okej eftersom du inte tar betalt. Men det är schystare att bjuda på något som man inte kan få alkoholskador av.

Myt 5. Det spelar väl ingen roll vad jag gör?

Du kanske tänker att det inte spelar någon roll om du köper ut eller inte. Men under de senaste åren har alkoholkonsumtionen bland unga minskat och i takt med det även skadorna. Så ju fler som låter bli att köpa ut till minderåriga, desto färre alkoholskador blir det. Det spelar roll att du bryr dig! 

För mer information kontakta

Lisa Coudek, Strateg

Kanslienheten

0857048255

lisa.coudek@varmdo.se

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar