Nyheter

Tyck till

09 januari 2014

Värmdö uppmärk-sammas för flexkontor

Flexkontor

Värmdö är en av de kommuner som är först ut att införa flexkontor, ett kontorslandskap där ingen, inte ens chefen, har eget skrivbord. Detta har flera medier, bland annat DN och Sveriges Radio, uppmärksammat under de senaste dagarna.

För att få plats med fler medarbetare, samla alla kontor och därmed all service på ett ställe har flexkontor införts i kommunhuset.

Varje morgon går de anställda till sitt skåp, tar sin bärbara dator och det de behöver inför dagen och väljer en plats i landskapet. Fler smårum för enskilda samtal har inrättats, samt en tyst avdelning.

– Varje dag avslutas med att vi plockar undan allt. Alla har ett eget skåp, men inget skrivbord, säger Stellan Folkesson, kommundirektör i Värmdö och en av initiativtagarna till flexkontoret.

Under ett studiebesök hos Nacka kommun såg han fördelarna: flexibilitet sparar både plats, pengar och miljö. Dessutom kommer personalen närmare varandra, menar han.

– Målet har varit att få en så trevlig arbetsplats som möjligt trots att det inte går att boa in sig på en speciell plats. Det bästa tycker jag är arbetsmiljön. Allt har gått över förväntan!

Stellan Folkesson tror att flexkontor kommer att bli vanligare framöver.

– Besökare blir ofta inspirerade av arbetssättet när de kommer hit, säger han.

Strategen Lisa Coudek (fotot) arbetar i Skogsbo och tycker att fördelarna överväger nackdelarna när det gäller flexkontoret.

– Jag tvingas hålla reda på mina saker och samlar inte på mig lika mycket onödigt som förut.

Det negativa tycker hon är att den tysta zonen inte är tyst. Annars hade hon suttit mer där.

– Å andra sidan finns fler små tysta rum nu som jag ofta använder när jag läser, säger Lisa Coudek.


Foto: Jenny Jarnestedt

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarMer information