Talande webbLyssna

Enskilt avlopp

I stora delar av Värmdö kommun saknas kommunalt avlopp. I dessa områden krävs enskilt avlopp som du som fastighetsägare är ansvarig för att ordna. Har du ett befintligt avlopp som du misstänker är bristfälligt behöver du ansöka om ett nytt avlopp.

Det är viktigt att det enskilda avloppet fungerar som det ska då avloppsvatten inte får släppas ut orenat i miljön. Detta är reglerat i miljöbalken och gäller både permanent- och fritidsboende. Orenat avloppsvatten kan nämligen bidra till övergödning och algblomning i våra hav och sjöar och riskerar att förorena dricksvattnet.

Som fastighetsägare är du ansvarig för utförande, drift, skötsel och att anläggningen uppfyller de krav och regler som finns. Misstänker du att du har ett bristfälligt avlopp på din fastighet måste detta åtgärdas. Inför åtgärden ska du skicka in en ansökan om tillstånd för nytt avlopp. 

Läs mer under Ansök om enskilt avlopp.

Är du osäker på om du har en godkänd avloppslösning eller inte kan du läsa mer på Avloppsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Köpa hus med enskilt avlopp

Tips till dig som ska köpa eller sälja hus med enskilt vatten och avlopp finner du på Avloppsguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Rådgivning om enskilt avlopp

Du som har enskilt avlopp och bor i Värmdö kan nu få kostnadsfri rådgivning och hjälp med frågor om ditt avlopp av fristående rådgivare.

Läs mer under Rådgivning - enskilt avlopp.


Drop-in på torsdagar

Har du frågor som rör bygglov, enskilt avlopp eller strandskydd är du välkommen på drop-in på torsdagar. Där kan du ställa dina allmänna frågor till våra handläggare. Du behöver inte boka tid.

När: Torsdagar 14:00–19:00

Plats: Kommunhuset, Skogsbovägen 9–11

Vissa tider på året har kommunhuset öppettider som gör att drop-in uteblir, bland annat dagar innan röd dag. Se aktuella öppettider för kommunhuset.länk till annan webbplats

Sommaruppehåll för drop-in

Sista tillfälle innan sommaruppehållet att gå på drop-in är 14 juni. Drop-in kör igång igen 16 augusti.

Frågor om ett pågående ärende

Kontakta din handläggare om du har ett pågående ärende hos bygg- och miljöavdelningen.

Skicka in handlingar

  • Om du väljer att skicka in handlingar digitalt ska de vara i PDF-format. Då kan vi registrera dina handlingar utan att de förvanskas. (Det finns gratisprogram som du kan ladda ner för att göra ett dokument till PDF.)
  • Dela upp handlingarna i flera filer; ansökan för sig, situationsplan för sig och så vidare.
  • Dina ritningar ska vara skalenliga och innehålla skalmått.
  • Det räcker med en uppsättning handlingar.
  • Skickar du in handlingar i pappersform underlättar det om dessa är i A4- eller A3-format.

För kontaktuppgifter till kommunen, se högerspalten.

Senast publicerad: 2018-02-28