Tyck till
Talande webbLyssna

Inventering av enskilda avlopp

Paddling i skärgården

I Värmdö kommun finns omkring 15 000 enskilda avlopp. För att säkerställa att de enskilda avloppen uppfyller dagens miljökrav utför kommunen inventeringar av dessa. Utifrån denna tillsyn vet man att cirka 60–70 procent av dem inte uppnår miljökraven.

Tänk att vi har 15 000 fastigheter som i ena änden av fastigheten leder ner sitt avloppsvatten i marken och i andra änden har sin dricksvattenbrunn där vattnet tas upp igen. Och på andra sidan häcken ligger grannens avloppsbrunn, eller dricksvattenbrunn…

För att fungera behöver en enskild avloppsanläggning underhållas, precis som ditt hus i övrigt. För att säkerställa att de enskilda avloppen uppfyller dagens miljökrav utför kommunen inventeringar av dessa. Eftersom vi vet att cirka 60–70 procent av anläggningarna inte uppnår miljökraven gör det vårt arbete ännu viktigare.

Frågan är prioriterad och därför har kommunen ett mål att alla dessa 15 000 enskilda avlopp ska vara inventerade (granskade) senast år 2020.

Inventering 2018

Läs mer om 2018 års inventering

Frågor och svar om enskilda avlopp

Vill du veta mer om kommunens inventering eller har andra frågor om enskilda avlopp kan du läsa mer på länken nedan.

Vanliga frågor om enskilt avlopp

 

Rådgivning om enskilt avlopp

Du som har enskilt avlopp och bor i Värmdö kan nu få kostnadsfri rådgivning och hjälp med frågor om ditt avlopp av fristående rådgivare.

Läs mer under Rådgivning - enskilt avlopp.


Senast publicerad: 2018-03-22