Tyck till
Talande webbLyssna

Hjälp vid röstning

Du kan få hjälp att rösta i röstningslokalen om du behöver det. Du kan också utse ett bud som lämnar in din röst åt dig. I vissa fall kan ambulerande röstmottagare komma till dig och ta emot din röst.

Rösta med bud

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstningslokal kan du rösta med bud. Du får även rösta med bud om du är intagen på häkte eller kriminalanstalt. Om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till din vallokal eller till en förtidsröstningslokal. Du behöver ett särskilt material för att rösta med bud. Det kan du beställa hos Valmyndigheten eller kommunen.

Läs mer om budröstning och vilka personer som kan agera budlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ambulerande röstmottagare kan komma till dig

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan du rösta via kommunens ambulerande röstmottagning.

Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en förtidsröstningslokal. Det är alltid två röstmottagare som tar emot din röst.

Valnämnden i Värmdö kommun har beslutat att ambulerande röstmottagare ska finnas tillgängliga för bokning följande dagar och tider:

  • Torsdag 9 maj kl. 8-17
  • Fredag 10 maj kl. 8-17
  • Torsdag 16 maj kl. 8-17
  • Fredag 17 maj kl. 8-17
  • Torsdag 23 maj kl. 8-17
  • Fredag 24 maj kl. 8-17
  • Söndag 26 maj kl.10-17


Kontakta valnämnden på valnamnden@varmdo.se för att boka ambulerande röstmottagare.

Få hjälp att rösta i lokalen

Du som inte själv kan göra i ordning din röst, det vill säga stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be någon i röstningslokalen om hjälp.

Du bestämmer själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på.

Alla ställen för röstmottagning ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Om du ändå inte kan ta dig in i en lokal för röstmottagning, kan röstmottagarna hämta upp rösten utanför lokalen.


Senast publicerad: 2019-04-17

Kontakt

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
varmdo.kommun@varmdo.se Mer kontaktinformation