Tyck till
Talande webbLyssna

Efter valet – vad händer nu?

Onsdagsräkning

Under onsdagen 12 september räknade Valnämnden i Värmdö kommun de röster från utlandet och de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen. Valnattens resultat uppdaterades på Valmyndighetens webbplats när onsdagsräkningen var klar. De resultaten är fortfarande preliminära.

Länsstyrelsen räknar och utser ledamöter

Länsstyrelserna håller just nu på att bedöma och räkna alla röster en gång till. När det finns ett slutligt resultat, vilket brukar vara senast två veckor efter valdagen, meddelar länsstyrelserna vilka ledamöter och ersättare som ska sitta i kommunfullmäktige i hela landet. Tilldelningen av platser fördelas utifrån
valresultat, partiernas namnlistor och personröster.

Förhandlingar

Om ingen tydlig majoritet finns efter valet behöver politikerna hitta en hållbar majoritet. Det görs genom förhandlingar partierna emellan. Förhandlingarna
pågår parallellt med länsstyrelsernas arbeten. I Värmdö kommun behöver en majoritet vara klar 24 oktober då kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, har sammanträde.

Kommunfullmäktige 24 oktober

Mandatperioden för nya kommunfullmäktige i hela Sverige börjar den 15 oktober. I Värmdö kommun håller det nya fullmäktige sitt första sammanträde 24 oktober. Vid det sammanträdet väljs kommunfullmäktiges så kallade presidium, det vill säga ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande. När presidiet har valts tar de över sammanträdet. Mötet består av de ledamöter som länsstyrelsen har meddelat ska sitta i fullmäktige. I Värmdö kommun har fullmäktige 51 mandat. Ett mandat är lika med en ledamot.

Kommunfullmäktige i november

Vid sammanträdet 28 november tar fullmäktige beslut om den budget och skattesats som ska gälla för kommande år. Om budgeten inte är klar måste fullmäktige dock besluta om skattesatsen eftersom sista beslutsdag för skattesatsen är den sista november. Sista beslutsdag för budgeten är 31 december.

Senast publicerad: 2018-09-17

Kontakt

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00

varmdo.kommun@varmdo.se

Ställ en fråga direktlänk till annan webbplats

 


Mer kontaktinformation