Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 16 maj 2015 till och med 06 sep 2015

OBS: Denna aktivitet har passerat

Astri Bergman Taube - hemma i skärgården och ute i världen
16 maj - 6 september 2015

Gustavsbergs Porslinsmuseums sommarutställning 2015 presenterar konstnären Astri Bergman Taube. Kopplingen till Värmdö är självfallet familjen Taubes älskade Sjösala. Utställningen fokuserar på hennes konstnärliga gärning som skulptör, men lyfter även fram hennes insatser som tecknare, formgivare och konsthantverkare. I utställningen visas skulpturer, teckningar, akvareller, litografier och konsthantverk, tillsammans med ett urval fotografier och annat arkivmaterial från Taubearkivet i Göteborg.Ingress

Ödet som konstnärshustru "förr i tiden" (och det behöver inte vara så länge sedan) var inte alltid så lätt att bära, i synnerhet inte om man själv ville arbeta som konstnär. Listan på begåvade kvinnliga konst-närer som fått stå tillbaka för sina män kan göras lång, mycket lång. Astri Bergman Taube (1898-1980) var en av dem. Vi är glada över att vi nu erbjudits möjligheten att visa upp hennes konstnärskap i hela sin bredd.

Utställningen invigs på "Gustavsbergsdagen" lördagen den 16 maj kl 13.00 av sonen Sven-Bertil Taube och pågår t.o.m. "Porslinets Dag" söndagen den 6 september.

Utställningen produceras av Gustavsbergs Porslinsmuseum i samarbete med Taubearkivet och Taubesällskapet. Utställningens curator är Maria Taube, intendent på Moderna Museet.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar