Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 29 nov 2014 till och med 15 feb 2015

OBS: Denna aktivitet har passerat

Bengt Berglund - En nyfiken rackare

Lördagen den 29 november 2014 klockan 13.00 öppnas utställningen "Bengt Berglund – en nyfiken rackare" på Gustavsbergs Porslinsmuseum. Utställningen öppnas av Kim Scharf, VD för AB Gustavsberg 1977-1982. Konstskribenten Petter Eklund håller ett kort inledningsanförande. Under vernissagen visas utställningen av konstnären själv.

Bengt Berglund (född 1936) ville från början bli industridesigner, inte krukmakare, som många av hans skolkamrater på Konstfack. Men när han anställdes på Gustavsberg blev det snarast tvärtom. Även om Bengt till och från arbetade parallellt med industridesign, så var det framförallt inom konstkeramiken och senare som emaljkonstnär, som han var verksam under sin tid på Gustavsberg.

Bengt Berglund utvecklades snabbt till en nyskapande konstkeramiker. 1963 debuterade han med en utställning i galleriet på varuhuset PUB. Pressen skrev: "Nu har den kommit, den yngsta generationens keramiker, respektlös, spirituell och intelligent". Allt såldes!

Bengt Berglund arbetade drygt 15 år med keramik. Därefter övergick han till emaljmåleri som tillverkades på badkarsfabriken i Gustavsberg.

Han blev snart engagerad i olika uppdrag för miljöer i bostadsområden, väggar för Konsumvaruhus och andra offentliga verk på olika platser runtom i landet. Mycket i emalj, men också i andra material. Det senaste bidraget är "Nymphaea", en väldig näckros i målad stålplåt som installerades år 2000 i Landskrona, Berglunds födelsestad.

Utställningen kommer att visa konstkeramik från 1960- och 1970-talen, emaljkonst och måleri på aluminium. Vi visar också servisgods och annan industridesign, samt skolarbeten och några prototyper som aldrig sattes i produktion. Sammanlagt visas ett 100-tal verk i olika material och tekniker.

Sedan 1982 har Bengt Berglund arbetat som fri konstnär. Han är fortfarande aktiv, bland annat med fotografi. Han kommer att i utställningen utföra en unik installation med färglinjer.

Utställningsverksamheten på Gustavsbergs Porslinsmuseum stöds av Kooperativa förbundet, Villeroy & Boch Gustavsberg AB, samt Gustavsbergs Porslinsmuseums Vänner.

 

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar