Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 13 mar 2010 till och med 16 maj 2010

OBS: Denna aktivitet har passerat

Dummybild

Illustration av Eric Johannesson till Xavier de Maistres "Resa i mitt rum", utgiven av Sällskapet Bokvännerna 1957.

Erik Johannesson

"Den som inte tecknar, den kan inte se. Det är genom figurteckning som man allra bäst övar upp sitt seende, sin förmåga att bli medveten om proportionerna. Även den som inte skall bli tecknare bör alltid teckna. Teckna, teckna och åter teckna, för att därigenom utveckla känslan för det visuella gehöret..."

Så predikade Eric Johannesson, legendarisk lärare i teckning på Berghs Reklamskola i Stockholm 1941-1978. Det berättar professor HC Ericson, idag en av Sveriges ledande grafiska formgivare, med bl.a. Lammhults, Kosta Bodas och IKEA:s loggor i portföljen. På 1960-talet var han en av Eric Johannessons tacksamma elever på Berghs - en av de många som vittnat om den stora betydelse som Eric Johannesson haft för generationer av formgivare, tecknare, reklammän och andra.

Eric Johannesson var bosatt på Ingarö från 1970-talet ända fram till sin död 1998. Där hade han också sin ateljé och där ägnade han sig, vid sidan av sin lärargärning på Berghs, åt konstnärligt skapande, vilket förutom tecknandet också innefattade acrylmålning.

Utställningen kommer att presentera ett urval ur Eric Johannessons efterlämnade originalteckningar och acrylmålningar. Här visas ett urval originalförlagor till några av hans många bokillustrationer, som Eric utförde på uppdrag från främst Norstedts förlag, tillsammans med originalutgåvorna av böckerna.

Till utställningen hör en liten utställningskatalog där HC Ericson tecknar sina minnesbilder av Eric Johannessons lärargärning och konstnärsskap.

Konstverken på utställningen kommer att vara till försäljning. Verkförteckning med åsatta priser kommer att finnas tillgänglig under utställningsperioden.

Arr: Gustavsbergs Porslinsmuseum i samarbete med Gunnel Johannesson och Gustavsbergs Konstförening

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar