Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 02 feb 2015 till och med 03 maj 2015

OBS: Denna aktivitet har passerat

Fågel, Fisk & Människa - keramiska verk av Ryozo Miki
18 februari - 3 maj 2015

1966 kommer den unge japanske keramikern Ryozo Miki till Sverige. Den  sista delen av resan sker via Finland, med båten från Åbo till Stockholm. Han minns det som igår, hur otroligt vacker den var, Stockholms skärgård. Den gjorde ett outplånligt intryck på honom, han minns det som igår, fast  det snart är 50 år sedan.

Nu, efter alla dessa år, kommer Ryozo Miki tillbaka till Stockholms skärgård, med en retrospektiv utställning här på Gustavsbergs Porslinsmuseum. Den då endast 24-årige keramikern, född  i Osaka 
1942 mitt under andra världskriget, hade fått sin keramiska grundutbildning i Kyoto 1960 och studerade därefter i ytterligare 5 år hos den i Japan välkände mästerkeramikern Mitsuo Kano. I Kyoto träffade Miki 1964 den svenske keramikern och dåvarande konstfackstudenten Ulf Johansson, som under åren 1964-65 studerade vid Kyoto City College of Fine Arts. De blev goda vänner och Ulf lyckades övertyga
Ryozo Miki om att komma till Sverige och etablera sig här som keramiker.

Nu har Ryozo Miki varit bosatt och verksam i Sverige i snart ett halvt sekel och han är fortfarande i högsta grad aktiv. Idag har han sin ateljé och krukmakeriverkstad  i en gammal skola i Stockamöllan i Skåne, Eslövs kommun. Där, i den gamla skolsalen, skapar han sina unika keramiska skulpturer av fåglar och fiskar - humoristiska, djupt personliga och individuella, samtidigt otvetydigt inlemmade i den japanska traditionen. Han drejar också krukor, fat och skålar, som med sina former, dekorer och glasyrer upplevs omisskännligt japanska i stil och uttryck; vittnesbörd om en uråldrig keramisk tradition som alltjämt bibehåller sitt starka grepp i det gamla hemlandet.

Vi är mycket glada över att kunna välkomna Ryozo Miki till Gustavsbergs Porslinsmuseum. Utställningen som omfattar 95 st unika keramiska objekt, öppnar lördagen den 28 februari och pågår t o m söndagen den 3 maj. Flertalet av de i utställningen exponerade objekten kommer att vara till salu.

Välkomna!

Kjell Lööw, museichef

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar