Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 14 jun 2008 till och med 02 nov 2008

OBS: Denna aktivitet har passerat

Dummybild

Gustav VI Adolf och Wilhelm Kåge i samspråk på Nationalmuseum 1953.

Kungligt porslin

Utställningen ”Kungligt Porslin” visar föremål av porslin och keramik med kunglig anknytning, både från Gustavsbergssamlingen och från Kungl. Husgerådskammaren, samt Prins Eugens Waldemarsudde, som bidragit till utställningen med ett stort antal föremål. Vi tackardessa institutioner för deras förtroende!

Utställningen tar upp olika kopplingar och beröringspunkter genom tiderna mellan huset Bernadotte och Gustavsbergs Porslinsfabrik. Vi fokuserar här på ett antal kungliga personer, som på olika sätt har haft anknytning till porslinsfabriken: Karl XV, Prinsessan Eugènie, Prins Eugen, Oskar II, Gustaf V och Gustaf VI Adolf.

Karl XV var på officiellt besök på Gustavsbergs Porslinsfabrik 1863, något som kom att betyda en hel del för fabrikens prestige och även så småningom resulterade i en stor beställning av en officiell servis till Kungliga Slottet (fortfarande i bruk!).

Den konstnärligt begåvade prinsessan Eugènie gjorde originalskulpturer i terrakotta till några av de populära parianfigurer som tillverkades på fabriken (dock ej den populära gruppen ”Kan Du inte tala?” – detta är f.ö. en fråga som utreds närmare i utställningen). Oskar II dyker upp i många sammanhang och inte minst var hans porträtt ett populärt motiv i fabrikens produktion. Målarprinsen Eugen formgav som bekant bl.a.den välkända Waldemarsuddekrukan (som nu återigen tillverkas härute i Gustavsberg!). Den ivrige älgjägaren Gustaf V var en trogen gäst hos Axel och Victor Odelberg på Farsta Slott och den hängivne samlaren Gustav VI Adolf en mycket flitig besökare på Gustavsbergsstudions vernissager…

Vårt nuvarande kungapar är också representerat i utställningen, främst i form av det kungliga porslin som Gustavsbergsfabrikens sista konstnärliga ledare, Karin Björquist, formgav på 1990- talet och som nu finns till beskådande i vår utställning.

Men vi visar även exempel på en del intressant kungligt porslin som inte är tillverkat i Gustavsberg – t.ex. ett antal assietter tillverkade i Berlin i början av 1800-talet med handmålade motiv från Fredrik den Stores dagar! Och därutöver annat smått och gott...

Arr: Gustavsbergs Porslinsmuseum i samarbete med Kungl. Husgerådskammaren med Bernadottebiblioteket Utställningen har producerats med stöd av Gustavsbergs Porslinsfabrik, samt Villeroy & Boch Gustavsbergs AB och Konsumentföreningen Stockholm.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar