Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 22 maj 2010 till och med 24 okt 2010

OBS: Denna aktivitet har passerat

Lisa Larsson

Lisa Larson debuterade 1955 som formgivare vid Gustavsbergs Porslinsfabrik med en serie djur i mörkbrunt stengods. Dessa följdes snart av andra keramiska figurer och inom några år framstod hon som en av Sveriges mest älskade keramiker. Hon var så välkänd i folkhemmet att hon till och med förekom i korsord! Fråga: Känd keramiker, tio bokstäver? Rätt svar: Lisa Larson (stavat med ett s)!

Lisa Larson har nu varit verksam i snart sex decennier och är vid 79 års ålder "still going strong". Nu gör hon ny succé, denna gång i Japan, där hon röner stora framgångar med sin godmodiga och humoristiska keramik, särskilt hos den yngre publiken

– Lisa Larsons skulpturer utstrålar humor och vänlighet. De är väldesignade, välgjorda och prestigelösa. Alla dessa egenskaper uppskattas av dagens unga personer i Japan. Skulpturerna har fortfarande nyhetens behag, vilket också tilltalar de trendiga japanerna. Det hävdar curatorn och skribenten Ikko Yokoyama, som bott i Sverige sedan 1995 och nu är anställd som utställningsansvarig på Konstfack i Stockholm. Hon har skrivit flera artiklar om Lisa Larson samt en rikt illustrerad bok som utkom på japanska år 2009

Utställningen på Porslinsmuseet speglar Lisa Larsons konstnärliga mångsidighet och utveckling under sex årtionden. En målsättning har varit att lyfta fram den mer okända sidan av hennes konstnärsskap, nämligen den unika keramiken. I själva verket har det fria skapandet varit en förutsättning för kreativiteten och produktiviteten också när det kommer till de serietillverkade produkterna. I utställningen finns således till beskådande ett generöst urval av hennes älskade ”seriefigurer”, men också många exempel på hennes unika produktion – alltifrån tidiga verk från ungdomsåren till nyligen producerade alster från 2009!

Till utställningen har Gustavsbergs Porslinsmuseum i samarbete med Arena Bokförlag producerat en utställningskatalog med text av Märta Holkers, rikt illustrerad!

Utställningen är producerad av Gustavsbergs Porslinsmuseum, med stöd av Keramikstudion Gustavsberg.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar