Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 22 maj 2010 till och med 13 jun 2010

OBS: Denna aktivitet har passerat

Merekipe

”The perception of a country” tar avstamp i det personliga och individuella konstnärskapet med en gemensam utställning mål. Merekipe/Munskänk är en redovisning men även en utställning av vårt gemensamma samarbete och utbyten.

Projektet ”The perception of a country”

Våren 2009 blev Anna Livén West kontaktad av Svenska Institutet med förfrågan om att vara projektledare/curator för ett samarbetsprojekt mellan Georgien och Sverige på temat keramik. I oktober 2009 åkte hon med en svensk grupp bestående av 5 keramiker och en lärare till Tbilisi för att ha en veckas workshop tillsammans med en Georgisk grupp keramiker som tillsammans arbetar inom gruppen ”The Clay Office”. Veckan innehöll utvalda besök på museer, konstnärspresentationer, verkstadsarbete, föreläsningar och samtal.

”The perception of a country” tar avstamp i det personliga och individuella konstnärskapet med en gemensam utställning mål. En viktig aspekt av projektet/workshopen är att synliggöra Georgiskt konsthantverk och att stärka relationerna och kontakterna inom keramiken mellan Sverige och Georgien.

Projektet vill initiera och utveckla personliga relationer och erfarenheter mellan keramiker och öka medvetandet för kulturella utbyten.

Utställningen Merekipe

En ”Supra” (Georgianlänk till annan webbplats: სუფრა, uttalas [sʊpʰra]) är en traditionell Georgisk fest och en viktig del i den georgiska sociala kulturen. Enligt georgisk tradition är Tamada den som leder festmåltiden framåt genom tal och skålar. Tamadas lärjunge är Merkipe, den som fyller på glasen.

Utställningen handlar om givande och tagande och fortsätter där workshopen i Tbilisi tog slut. Merekipe/Munskänk är en redovisning men även en utställning av vårt gemensamma samarbete och utbyten. Utbyten runt bordet. Arbetets bord, middagens bord, samtalens bord. Givande och tagande. Bordet är den estrad som får symbolisera platsen för samtal och samarbete, fotografierna visar hur det gick till och föremålen är resultatet. Varje keramiker deltar med ca 2 föremål var.

Georgiska keramiker: Lia Bagrationi, Nato Eristavi, Lali Kutateladze, Giorgi Pachkhoria, Malkhaz Shvelidze

Svenska keramiker: Inger Andersson, Ellen Ehk, Anna Lerinder, Gustaf Nordenskiöld, August Sörenson

Curator och projektledare: Anna Livén West

Arr: Svenska Institutet

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar