Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 07 aug 2010 till och med 29 aug 2010

OBS: Denna aktivitet har passerat

Min keramiska trädgård

Monica Johansson är verksam som keramiker i porslinsfabrikens gamla lokaler i Gustavsberg, där hon har haft sin ateljé sedan 1991. Nu visar hon upp sina senaste alster i Kakelugnsrummet på Gustavsbergs Porslinsmuseum. Hon kallar sin utställning för "Min keramiska trädgård". Utställningen öppnar lördagen den 7 augusti och pågår t.o.m. "Porslinets Dag", söndagen den 29 aug.

Så här skriver hon själv om sin utställning: "Dagens tankefrön blir årets skörd i min keramiska trädgård. Det handlar om möten och krockar mellan organiska former. I mina rabatter samsas bruksföremål och skulptur."

Monica har nu varit verksam som keramiker i mer än två decennier, alltsedan hon 1986 sa upp sig från sitt dåvarande jobb på socialförvaltningen i Stockholm, för att på heltid ägna sig att utforska lerans möjligheter.

Men redan under studietiden i Lund hade Monica ett starkt konstnärligt intresse och ägnade sig då bla åt kroki. Senare, parallellt med sitt jobb som socialsekreterare, gick hon diverse konstnärliga utbildningar, bl.a. Nyckelviksskolans keramiklinje, men också utomlands, i Frankrike, Schweiz och Algeriet.

Listan på utställningar där Monica deltagit är lång och geografiskt utspridd. Självklart har hon vid återkommande tillfällen ställt ut här i Gustavsberg och i Stockholm, men också på många andra håll i Sverige och även utomlands: Frankrike, Japan och USA. Förra året var hon representerad på Konstslöjdssalongen på Röhsska museet i Göteborg.

Monica beskriver sig själv som en nyfiken person, som alltid gillat att upptäcka och utforska omvärlden. Hon har ett motto som lyder som följer: "Det man tycker sig veta är hela tiden ett hinder för det man skulle kunna veta". Detta har alltid varit och är alltjämt vägledande för henne i hennes dagliga umgänge med det keramiska materialet, som hon nu tycker hon behärskar rätt väl efter alla dessa år...

Under utställningsperioden kommer Monica själv att vara närvarande i utställningen söndagarna den 15/8 och 22/8 för visningar och samtal.

Arr: Gustavsbergs Porslinsmuseum och Monica Johansson

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar