Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 14 apr 2012 till och med 12 aug 2012

OBS: Denna aktivitet har passerat

Titanic - en klassresa i porslin

Den 14 april 2012 är det exakt 100 år sedan Titanic gick till botten. Detta uppmärksammar vi med en liten utställning i Kakelugnsrummet.

När Titanic förliste, under natten mellan den 14:e och 15:e april 1912, vann naturen med full kraft över tekniken. ”Det osänkbara skeppet” kom att bli själva sinnebilden över industri-samhällets frammarsch under den moderna tiden – ett samhälle som bl.a. fodrade ett snabbare resande och en mer bekväm levnadsstil. Men Titanic har samtidigt också blivit en symbol för det nya klassamhälle som var själva förutsättningen för industrialismens framväxt.

Allt detta avspeglades i Titanic och hennes systerskepp. Resan över Atlanten skulle gå med rasande fart och prestandan var av magnifikt luxuöst slag. Servicen och betjäningen, direkt kommen från ett elegant lyxhotell, var av allra högsta klass och detta avspeglades i de många balsalarna, restaurangerna och caféerna ombord.

Varje etablissemang, oavsett klass, hade sin egen servis, där just klasstillhörigheten kunde utläsas i porslinets utformning. Titanic medförde 8-10 olika serviser, och stilarna var hämtade från både antiken, Kina och England. Utställningen visar upp ett flertal av de olika serviserna – alla märkta med rederiets namn White Star Line och den klassiska tvåtungade flaggan med en vit stjärna mot röd botten.

Porslinsutställningen kompletteras med fartygsmodeller, affischer, m.fl. objekt med anknytning till fartyget.

 

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar