Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 27 okt 2012 till och med 24 feb 2013

OBS: Denna aktivitet har passerat

Tyra Lundgren - Märkeskvinna

Tyra Lundgren i sin ateljé i Gustavsberg. I bakgrunden syns delar av reliefen "Märkeskvinnor". Keramikern och bildkonstnären Tyra Lundgren (1897-1979) var verksam på Gustavsberg under en tioårsperiod, från 1941-1951.

Tyra Lundgren arbetade som fristående formgivare för ett stort antal europeiska keramikföretag och glasbruk. Åren 1924-37 gjorde hon formgivning för Arabia och 1941-51 för Gustavsberg. Under en kortare period, 1929-30, var hon också konstnärlig ledare för porslinsföretagsgruppen Rörstrand-Lidköping-Arabia. Hon arbetade även för de svenska glasbruken Rejmyre och Kosta, finländska glasbruket Riihimäki, den tyska porslinsfabriken Moser, det franska porslinsföretaget Sèvres och det venetianska glasbruket Vetri Muranesi Venini.

Få vet dock att Tyra ingick i ett europeiskt konstliv med fruktbara nätverk inom keramik, glas och textil. En mer okänd sida är hennes verksamhet som tecknare och målare där hon i modernismens uttryck arbetade med att utforska konstnärsidentitet och könsroller. Utöver detta var hon också tongivande som konstkritiker och författare.

Utställningen, som vandrar till fyra museer, är det första heltäckande porträttet av Tyra Lundgren och bygger på ny forskning kring hennes liv och verksamhet. Den fokuserar på hennes omfattande nätverk i Sverige, Finland, Frankrike och Italien. Många av verken har inte visats tidigare och sätts nu samman med bland annat Lundgrens egna dagboksanteckningar. Välkommen att möta ett konstnärskap med bredd och djup inom konstens och konsthantverkets alla områden! I samband med utställningen utkommer en biografi på Carlsson förlag, skriven av Marika Bogren. Hennes forskning redovisas också i den avhandling som kommer under hösten.

Arr: Mjellby Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum, Gotlands Konstmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum

 

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar