Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Från 17 jun 2017 till och med 03 sep 2017

OBS: Denna aktivitet har passerat

Välkommen till sommarsäsongen på Gustavsbergs Porslinsmuseum 2017

Wilhelm Kåge – från arbetarservis till drakfisk. Passa på! Besök Gustavsbergs Porslinsmuseum i Nationalmuseums tillfälliga regi fram till och med söndag 3/9.
Därefter avslutas sommarsäsongen och museet stänger. I höst tar samtal mellan Värmdö Kommun och Nationalmuseum vid om en långsiktig lösning för verksamheten med sikte på sommaren 2018. Håll utkik på vår webbplats för mer information om Gustavsbergs Porslinsmuseums framtid!

Keramikseminarium KÅGE

I samarbete med Forskningsverksamheten på Nationalmuseum anordnas ett keramikseminarium fredag
den 1 september kl 13-16  i Porslinsmuseet.

På programmet:

Kl 13.00 Hej och välkomna!
Kl 13.15-14.15 Utställningsansvarig intendent Marika Bogren och intendent Ulrika Schaeder ger en fördjupad VISNING av utställningen Wilhelm Kåge
Kl 14.15-14.45  Formskribenten Kerstin Wickman kåserar om keramiken under 1900-talet, i den tid då Kåge verkade. Ur sin mångåriga verksamhet som skribent lyfter hon några perspektiv, som avstamp för det efterföljande panelsamtalet.
14.45-15.15  FIKA och mingel i Keramikverkstan
15.15-16 ca  Panelsamtal kring projektet Min Kåge med några av deltagarna: Bengt Berglund, Margareta Hennix, Marianne Preissler och Christina Kåge. Moderator: Marika Bogren.
Föranmäl gärna till marika.bogren@nationalmuseum.se. Begränsat antal deltagare. Seminariet är kostnadsfritt.

Aktuell utställning: Wilhelm KÅGE, från arbetarservis till drakfisk


År 1917 anställdes affischkonstnären Wilhelm Kåge vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Samma år såg den så kallade Arbetarservisen dagens ljus. Nationalmuseums sommarutställning på Gustavsbergs Porslinsmuseum vill fira det genom att visa en heltäckande bild av Kåges mångsidiga konstnärskap. Vi får se prov på allt från vardagsserviser till konstkeramik, affischer, material- och glasyrprover.

I år är det 100 år sedan Wilhelm Kåge anställdes som konstnärlig ledare i Gustavsbergs porslinsfabrik, i enlighet med Svenska Slöjdföreningens intentioner att få konstnärer till industrin. Kåges första uppdrag blev att skapa servisen Liljeblå, som namngavs efter Hemutställningen på Liljevalchs samma år, där servisen också ställdes ut. Den kom att kallas Arbetarservisen. Syftet var att skapa en prisvärd servis av hög kvalitet och målgruppen var den så kallade ”arbetaren”.

Utställningen sätter Arbetarservisen i fokus och diskuterar den ur olika perspektiv. Den sätts in i en kontext av fler serviser och får ett sammanhang genom skildringen av arbetarens villkor och arbetsmiljö i Gustavsbergs Porslinsfabrik. Det ges också exempel ur den samtida formdebatten.

Wilhelm Kåge var till en början grafisk formgivare och illustratör, med affischkonst som sin profil. Vid Gustavsbergs Porslinsfabrik fick hans formgivning riktas in på modeller och dekorer och han erövrade snabbt leran som konstnärligt medium och material. Hans produktion kom att omfatta servisgods, serietillverkade objekt och unika konstpjäser med exklusiva glasyrer. Utställningen lyfter fram valda delar av denna mångfacetterade produktion med föremål som fajanser, Argenta-serien, Farsta-gods och KAPA-samarbetet. Också hans verksamhet som bildkonstnär är representerad.

1942 skapade Wilhelm Kåge, tillsammans med sin yngre kollega Stig Lindberg, G-studion – fabrikens experimentella guldgruva – där konstnärerna fritt kunde utveckla sitt konstnärskap i fabrikens namn. Berndt Friberg, Karin Björquist, Mari Simmulson, Anders B Liljefors och Bengt Berglund är bara några exempel på dessa. Kåge själv skapade Farsta-gods, där han fördjupade sig i leror, dekorer och glasyrer i högbränt stengods.

I utställningsprojektet presenteras också ett mindre projekt, MIN KÅGE,  med personliga tolkningar av Kåges verk som visar att hans konst är högaktuell än idag.  Det består av ett antal inbjudna konstnärer och personer, som på olika sätt har en koppling till Kåge och hans konst. De har valt objekt ur Nationalmuseums samlingar och tolkat dem i ord eller genom sina egna föremål. Syftet är att visa hur Kåges konst kan ha betydelse även idag och belysa hans konstnärskap genom olika röster. Utställningen vill visa bredden och djupet hos Wilhelm Kåge och sätta in hans konstnärskap i ett vidare sammanhang.

Med hjälp av foton och arkivmaterial får vi också en inblick i hur tillvaron såg ut för arbetarna vid Gustavsberg. Hur kom det sig att de, som Arbetarservisen var tänkt för, inte köpte den?

Uställningsansvarig är Marika Bogren, intendent på Nationalmuseum. I arbetsgruppen ingår Marika Bogren och Ulrika Schaeder.

Programverksamhet under utställningstiden

20 juni till och med den 30 augusti visas utställningen varje tisdag kl. 13-14 samt varje onsdag kl.15-16.

24 augusti kl.19.00 Marika Bogren intendent på Nationalmuseum ger en föreläsning om Wilhelm Kåge. Föreläsningen om Kåge ges som en fördjupad visning av utställningen. Konstnären sätts in i ett konsthistoriskt sammanhang, där bland annat tidens konstkritik och jämförelser med andra fabriker tas upp.

27 augusti kl. 11-16 Porslinets dag. Visningar av basutställningarna klockan 13.00 och visning av utställningen Wilhelm Kåge, från arbetarservis till drakfisk kl.14.00. Keramikverkstad och Porslinsmålning kl.12.00 - 16.00. Porslins- och keramikmarknad utanför Porslinsmuseet. Res med skärgårdsångaren M/S Gustafsberg VII som avgår från Nybrokajen i Stockholm kl.9.00 och ankommer Gustavsbergs hamn kl.11.00. Fartyget ligger vid kaj hela dagen med visningar varje hel timma, restaurangen och cafeterian är öppna. Återrresa från Gustavsberg kl.16.00. ankommer Stockholm kl.18.00 

 


0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar