Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Porslinsfabrikens historia

När friherre Gustav Gabrielsson Oxenstierna skulle bygga en ståndsmässig byggnad vid Farstaviken under 1640-talet anlade han ett tegelbruk på den plats museet ligger i dag – därmed inleddes den keramiska produktionen på orten. Gustav Gabrielsson Oxenstierna dog emellertid innan huset var färdigt och det var hans hustru Maria Sophia Oxenstierna de la Gardie som döpte området efter honom.

I början av 1820-talet köptes Farsta Säteri av grosshandlaren Herman Öhman som 1825 etablerade en porslinsfabrik på området. Hans affärsidé var att tillverka och sälja porslin till en växande borgerlig kundkrets. Emellertid präglades de första åren av stora produktionsproblem och undermålig kvalitet, varför Öhman tvingades att lämna ifrån sig fabriken redan i slutet av 1820-talet.

Problemen för porslinsfabriken fortsatte fram till början av 1850-talet då grosshandlaren Samuel Godenius tog över verksamheten vilket medförde investeringar, moderniseringar och en efterhand ökande produktion och förbättrad lönsamhet. I slutet av 1860-talet tog svärsonen Wilhelm Odelberg över ledningen av fabriken, därmed inleddes den Odelbergska epoken som varade fram till 1937, då fabriken såldes till Kooperativa Förbundet (KF).

KF gjorde nyinvesteringar och utvidgade verksamheten med tillverkning av sanitetsporslin, badkar och plastprodukter. Årtiondena närmast efter andra världskriget kom att präglas av god lönsamhet och blev också en storhetstid och en ”klassisk” epok i fabrikens historia, med många namnkunniga formgivare. På 1970-talet blev lönsamheten sämre och 1987 sålde KF fabriken till ett finländskt konsortium och i början av 1990-talet lades hushållsporslinsfabriken ned.

Men porslinstillverkningen i Gustavsberg har fortsatt i andra former. Gustavsbergs Porslinsfabrik (HPF) är ett mindre privatägt företag som alltjämt tillverkar hushållsporslin med hantverksmässiga metoder. Här finns även Villeroy & Boch Gustavsberg AB som tillverkar toalettstolar med den välkända logotypen på spolknoppen. I de gamla fabrikslokalerna huserar också Ateljéföreningen G-studion, som är en sammanslutning av konstnärer, konsthantverkare och formgivare som gemensamt värnar om det industrihistoriska kulturarvet i Gustavsberg.

 

Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarSenast publicerad: