Till kommunens startsida
Till porslinsmuséets startsida
Talande webbLyssna

Muggar och ställ

I hygiendebattens ("Lort-Sverige") kölvatten etablerades 1939 en sanitetsporslinsfabrik i Gustavsberg, en etablering som relativt snart (1947) följdes av en badkarsfabrik. Satsningen på sanitetsporslin skulle snart visa sig vara extremt vältajmad, med tanke på den omfattande nyproduktion av bostäder som drog igång under efterkrigstiden och som kulminerade i det s.k. miljonprogrammet under perioden 1965-1975.

Den sanitetshistoriska aspekten av Gustavsbergsfabrikens verksamhet har hittills varit obetydligt uppmärksammad på Gustavsbergs Porslinsmuseum. Vi har dock ambitionen att belysa även denna del av porslinsfabrikens historia, vilken utgör en väsentlig del av berättelsen om folkhemmets och välfärdssamhället framväxt.

I början av 2011 publicerade Gustavsbergs Porslinsmuseum boken ”Muggar och ställ – en berättelse om Gustavsbergs sanitetsporslinsfabrik”, författad av Bengt Norling. I samband med publiceringen har museet även producerat denna sanitetshistoriska miniutställning, där vi bl.a. visar ett antal "muggar och ställ" av varierande ålder och utförande.

Utställningen är producerad med stöd av Villeroy & Boch Gustavsberg AB, samt Kooperativa Förbundet

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarSenast publicerad: