Tyck till

Snöröjning och
halkbekämpning

Kommunens personal kontrollerar vägar dag som natt och följer väderprognoser för att snabbt kunna rycka ut vid halka och snöfall. Fordon och maskiner kan kallas ut inom en timme.

Snöröjning och halkbekämpning

Under perioden 15 oktober till 15 april har vi beredskap för att ploga och halkbekämpa Värmdö kommuns bil-, gång- och cykelvägnät, skolgårdar, förskolor och äldreboenden. Vissa ytor handskottas. Halkbekämpning med salt utförs på kommunens större kollektivtrafikvägar. Under vintern kan fordon och maskiner kallas ut inom en timme. Viktiga vägar prioriteras, men alla vägar snöröjs efterhand.

Det är jourhavande arbetsledare som avgör när snöröjning eller halkbekämpning ska starta. Viktiga vägar prioriteras, men alla vägar snöröjs efterhand. Halkbekämpning med salt utförs på kommunens större kollektivtrafikvägar ner till temperaturer på minus 5–6 grader. Vid kallare temperatur används sand och grus.

Kommunen har 12 timmar på sig att snöröja efter avslutat snöfall. Först
timme 13 behandlas eventuell felanmälan som kommit in till kundservice.

Kommunen använder GPS:er

Kommunen använder GPS:er i alla fordon. Det gör det möjligt för arbetsledaren att via dator tydligt följa hur snöröjningen fortlöper, vilka områden som snöröjts och vad som återstår.

Här kan du felanmäla Värmdös vinterunderhålllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förbered dig för vintern

Alla kommuninvånare kan bidra på något sätt genom att anpassa sig till vinterperioden. Du kan till exempel välja kollektivtrafiken i stället för egen bil, du kan ha bra vinterdäck på din bil, ha med utrustning som behövs för eventuella hinder, ha mer tidsmarginal när det snöar och stormar, bära reflex när du promenerar och framför allt förbereda dig på att det kan inträffa situationer som har med vädret att göra.

Väghållare i kommunen

På webbkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du se vem som ansvarar för vilken väg i kommunen. Kommunala vägar är blå och kommunala gång- och cykelbanor är gula.

För aktuell vägsituation

Den aktuella vägsituationen i Stockholms län kan du se på Trafikverketslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster karta över väglag, vägkameror och allt annat om dagsläget på våra vägar. Väderutvecklingen kan du följa på SMHIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad: 2016-05-13