11 september är det val

Zandra Flykts leende ansikte

Zandra gör snart sitt fjärde val som röstmottagare. Kanske något för dig?

Zandra Flyg gjorde sin första insats som röstmottagare i valet 2010. Hon fick upp ögonen för uppdraget tack vare sin mamma, som jobbat i olika val i många år och de senaste åren som vice ordförande i sitt valdistrikt. Zandra sökte uppdraget och blev tillfrågad att ställa upp.

Första gången jag arbetade som röstmottagare var det för att fylla på studentkassan, det ska jag inte sticka under stol med. Men när jag tog emot och räknade röster på den där valdagen 2010 fick jag också uppleva vad de betyder för många människor att komma till en vallokal och utöva sin fria demokratiska rättighet. Vissa röstar för allra första gången, en annan röstar för tjugotredje gången och någon röstar för första gången i sitt vuxna liv i ett val som är demokratiskt på riktigt, berättar Zandra.

För mig personligen var det en stark upplevelse, just mötet med alla dessa olika typer av valdeltagare. Idag ställer jag upp som röstmottagare i våra olika val för att jag värnar om det demokratiska uppdraget och för att jag tycker att uppgiften är hedrande. Det känns liksom lite som en ära.

I Zandras valdistrikt har i stort sett samma grupp arbetat tillsammans i de senaste valen. Så för henne är den sociala aspekten också viktig.

Vi är ett härligt gäng som gillar att ses med några års mellanrum och tillsammans göra en insats för våra medmänniskor och för Sverige, skrattar hon. Min plan är att fortsätta mitt demokratiska uppdrag så länge mina tjänster efterfrågas och så länge jag själv är kapabel att delta. Kanske kan jag i min tur föra uppdraget vidare till mina egna döttrar om några år. Det vore härligt!


För att jobba som röstmottagare behöver du

  • ha fyllt 18 år innan ditt uppdrag börjar
  • vara serviceinriktad och noggrann
  • ha tillgång till e-post, mobiltelefon och bank-ID

Du som kandiderar till eller innehar ett förtroendemannauppdrag till kommunfullmäktige, regionfullmäktige eller riksdag kan inte arbeta som röstmottagare.

Intresseanmälan Länk till annan webbplats.