Åtta fyrfota driftskötare äntligen på plats
Publicerad
Den 21 maj släpptes åtta vattenbufflar ut på Hemmesta sjöäng. Betessäsongen är nu officiellt igång. Det är tredje året i rad som våtmarken sköts av fyrfota driftskötare och en av dem är en gammal bekant.
I lätt regn anlände den värdefulla vattenbuffellasten från gården utanför Arlanda. Två honor med sina två kalvar släpptes ut vid beteshagen närmast cykelbanan. Resterande fyra i gänget, en mamma och hennes kalv samt två unga stutar, släpptes ut i hagen bortanför fågeltornet.
- Allt gick fint och lugnt till, och djuren gjorde sig snabbt hemmastadda genom att börja beta och ta sig ner mot vattnet. En av årets honor, Nicole, är en av de första vattenbufflarna som kom till Hemmesta. Det var 2023, och då var hon bara en liten kalv. Nu är hon själv mamma till en av årets kalvar, säger Kris Luckin, ranger och gruppchef för Natur- och friluftslivgruppen på driftenheten.
Kris Luckin och hans gäng ser bara fördelar med att fortsätta med vattenbuffelbete på Hemmesta sjöäng.
- Genom att vattenbufflarnas bete löpande håller nere vassen möjliggör de att fler växt-, djur- och fågelarter kan samsas på samma ytor. Det här ökar den biologiska mångfalden. Djuren skapar också nya livsmiljöer i de lerpölar som uppstår när de gyttjebadar. Vattenbuffelbete är också ett billigare alternativ jämfört med maskinskötsel, och vi slipper buller och utsläpp. Dessutom har djuren blivit lokalkändisar som lockar till sig många besökare.

Här släpps vattenbufflarna ut.
Liksom tidigare år har Kris Luckins gäng daglig tillsyn på vattenbufflarna. Ibland kan det se ut som om vattenbufflarna har fastnat i vattnet.
- Vattenbufflarna betar inte bara på land utan även i vatten. De dyker gärna ner och betar på botten. Ibland ligger de länge i vattnet och bara hornen och nosen sticker upp. Då kan det se ut som om djuret har fastnat men det är ett naturligt beteende för djuren.
Natur- och friluftslivgruppen ansvarar för helgtillsynen av vattenbufflarna. På vardagarna är tillsynen fördelad mellan fyra ordinarie naturvårdare. I arbetsuppgifterna ingår att djuren ska ha fri tillgång till saltsten, mineraler och färskt vatten. Dessutom ska naturvårdarna också se över att vattenbufflarna inte har några sår och att de ser ut att må bra.
- Öronen ska inte sloka och den så kallade dröglappen ska vara rund och stor. Det är tecken på friskhet. Är dröglappen tillräckligt stor har bufflarna tillräckligt att äta och dricka. Börjar den krympa är det dags att flytta dem till en plats med mer att beta på. En annan viktig uppgift är att se över att strömmen i stängslen fungerar i hagarna, säger Kris Luckin.
Vattenbufflarna stannar ända fram till oktober då betessäsongen är över för i år. Kom gärna förbi och njut av de fantastiska djuren. Tack för att du som hundägare respekterar vår skyltning och håller hunden kopplad på sjöängen.

Natur- och friluftslivgruppen som tar hand om våra vattenbufflar.
Fakta
- En fullvuxen vattenbuffel väger cirka 1,2 ton.
- Vattenbuffeln är en skicklig fästingdödare. Det tar inte lång stund från det att en fästing bitit sig fast i en vattenbuffel förrän den ramlar ner och dör. Just nu forskas det för fullt på detta. I framtiden kanske forskningen utvecklar sig till något som vi får användning av.
- Vattenbufflarna på Hemmesta sjöäng är indiska vattenbufflar som är födda och uppvuxna i Sverige.
- Vattenbuffelprojeketet i Värmdö kommun är ett samarbete med företaget Naturgruppen, som hyr ut betesdjuren.