Eget företag som sommarjobb

Publicerad

Mall för nyhetsbild

Under sommaren har 23 ungdomar valt att starta ett sommarföretag som sitt sommarjobb. Möjligheten var en del av kommunens sommarjobb för ungdomar och vänder sig till ungdomar som går i 9:an eller 1:an och 2:an på gymnasiet. Det är företaget Rookie Startups som på uppdrag av Värmdö kommun ansvarat för sommarentreprenörskapet.

Programmet var fyra veckor långt och började med en intensiv utbildningsvecka där deltagarna bland annat fick lära sig idéutveckling, marknadsföring, försäljning och ekonomi. Därefter fick varje deltagare ett startkapital på 2000:- som skulle investeras i en affärsidé. De följande tre veckorna handlade om att bygga upp sitt sommarföretag och sälja sina produkter eller tjänster. De pengar som kommer in får deltagaren behålla och blir sommarjobbslönen.

Efter de fyra veckorna fick de som ville hjälp av Rookie Startup att fortsätta med sina företag.

Från Värmdö var Noah Sundberg och Hugo Nyren med och vann årets Pitch med PetBox.

Rookie startups var en väldigt givande upplevelse erfarenhetsmässigt, men också väldigt kul att lära känna nya människor. Vi har tidigare haft ett intresse av entreprenörskap och är en anledning till att vi båda valde Ekonomi ekonomi på gymnasiet. Vi hade aldrig testat på entreprenörskapet tidigare och Rookie startups lämnade oss med en massa ny information och tekniker till att starta företag. Något vi absolut skulle rekommendera för den intresserade", säger Noah och Hugo.

Noah och Hugos Petbox:

Petbox är en prenumerationstjänst där kunderna får hemskickat ett paket varje månad bestående av olika miljövänliga hundprodukter nödvändiga för en månads bruk. De har samarbeten med olika leverantörer som de köper in ifrån. Deras viktigaste mål att få så många hundägare att välja miljövänliga produkter. De jobbar nu med att konstruera den perfekta lådan.