Esnart, Doby och Nicole - äntligen på plats

Publicerad

Vattenbufflarna släpps ut på Hemmesta sjöäng

Vattenbufflarna släpps äntligen ut på sjöängen

Den 22 maj släpptes äntligen de tre indiska vattenbufflarna ut på Hemmesta sjöäng. Här ska de sköta våtmarken genom att hålla fågel- och gäddsjön öppen från vass.

Tillsammans med kollegorna Kris Luckin, Hampus Berglund och Helena Forslin har Tove Äng från Driftenheten äntligen sjösatt sitt projekt. Att få till en naturlig skötsel av Hemmesta sjöäng med hjälp av indiska vattenbufflar.

Klockan 10 på förmiddagen den 22 maj sprang de ut ur vagnen från bondgården i Uppland och in på sjöängen. Ganska snart drog lilla kalven Nicole, honan Esnart och stuten Doby i gång med sitt uppdrag som naturvårdare och betesdjur.

Vattenbuffeln är naturens spjutspets på att ta hand om den här typen av våtmarker. För den betar lika bra på land som i vatten och dyker gärna ner och betar vass och andra växter på botten, förklarar gruppledare Tove Äng.

På så sätt skapar vattenbuffeln öppningar och vassfria miljöer. Det gynnar både den biologiska mångfalden och kommunen, som får en bättre och naturlig skötsel som även på sikt kommer bli billigare, berättar Kris Luckin.

 

Vattenbufflarna Doby, Nicole och Esnart

Vattenbufflarna Doby, Nicole och Esnart

Text

Två av kommunens vattenbuffelskötare, Hampus Berglund och Helena Forslin, är båda glada över att vattenbufflarna äntligen är på plats.

– Det här är superkul! Vi har gått och väntat ett bra tag nu och laddat inför att få träffa dem, säger Helena Forslin.

Hampus Berglund och Helena Forslin ser också fram emot att sköta tillsynen av vattenbufflarna, som kommer att ske både på vardagar och helger.

– I tillsynen ingår att ha koll på att djuren är friska och inte blivit skadade. Vi ser också till att djuren har fri tillgång till saltsten, mineraler och vitaminer, säger Hampus Berglund.

 

 

Tove Äng, Helena Forslin, Kris Luckin och Hampus Berglund

Tove Äng, Helena Forslin, Kris Luckin och Hampus Berglund

Tex

Tillsynen sker i samarbete med företaget Naturgruppen, som bland annat kopplas in vid akuta ärenden.

– Under normala förutsättningar klarar sig vattenbuffeln på betet och vattnet som finns naturligt på sjöängen Men blir det exempelvis kraftig torka kopplar vi in Naturgruppen som stödmatar vattenbufflarna med det foder djuren är vana vid, förklarar Helena Forslin.

Tove Äng är förväntansfull inför att få se om projektet får de resultat som Driftenheten önskar. Att djuren trivs på Hemmesta sjöäng och att skötseln fungerar utan manuell hantering.

– Vårt mål är att vattenbufflarna kommer tillbaka nästa år och att de blir fler. Men vi börjar med ett testår, och hoppas på bästa utfall. Nu är vattenbufflarna här och det är fantastiskt kul, avslutar Tove Äng.

 

Varmt välkommen att besöka våra fina vattenbufflar. Kom ihåg att hålla din hund kopplad och att det är förbjudet:

- att mata bufflarna.

- att gå in i hagen.