Exotiska bjässar tar över driften på Hemmesta sjöäng

Publicerad

Vattenbuffel

I vår får Hemmesta sjöäng fingäster. Tre indiska vattenbufflar, uppvuxna i Sverige, flyttar in och stannar till i oktober. De exotiska bjässarna arbetar i kommunens tjänst med uppdraget att hindra gräs, ogräs och vass från att växa igen. På så sätt bidrar de till den biologiska mångfalden.

Gruppledare Tove Äng har varit på en annorlunda kurs tillsammans med kollegorna Kris Luckin, Hampus Berglund och Helena Forslin på Driftenheten. Vattenbuffelskötsel! För i vår flyttar tre indiska vattenbufflar till Hemmesta sjöäng för att bistå Driftenheten med att sköta våtmarken.

– Vattenbuffeln är ett proffs på att ta hand om den här typen av marker. Den är som en jättesäl som lätt dyker och betar rötter av vass och andra växter på botten. Vattenbuffeln är även ett utmärkt betesdjur på land. Den skapar öppningar i vegetationen där många arter kan trivas. Det bidrar till den biologiska mångfalden och gör också att vi slipper slå på områdena, förklarar Tove Äng.

På kursen fick Tove Äng och hennes gäng också lära sig att den indiska vattenbuffeln är enorm. En tjur väger ofta över tonnet. Cirka 1,2 ton. Och de är både sociala och snälla.

– En av vattenbufflarna som vi fick träffa under kursen är uppväxt på djurpark och flaskmatades som unge. Han var som en hundvalp och ville hela tiden bli kliad på halsen.


Vattenbufflar i hage


Skötseln av vattenbuffeln som betesdjur är framför allt visuell. Tove Äng berättar att här ingår uppgifterna att se till att dröglappen är rund och stor, och att öronen inte slokar. Det är tecken på friskhet.

– Dröglappen är ett hudveck som hänger ned vid övergången mellan hals och bringa på vattenbuffeln. Om den hänger som en torr lapp kan djuret vara sjukt. Även slokande öron är ofta tecken på att vattenbuffeln mår dåligt och har feber. Vi har kikare med oss för att också ha koll på att de inte fått sår någonstans. I tillsynen ingår dessutom att se till att djuren har fri tillgång till saltsten, mineraler och vitaminer.

Under normala förutsättningar klarar sig vattenbuffeln både på betet och vattnet som finns naturligt. Om det blir kraftig torka behöver de stödmatas av företaget Naturgruppen, som då kommer ut med den mat som djuren är vana vid. Naturgruppen kopplas även in vid akuta ärenden.

Om bara några veckor släpps vattenbufflarna ut på Hemmesta sjöäng. Där stannar de till i mitten av oktober då de åker tillbaka till bondgården i Uppland som de kommer från. Men målet är att de ska komma tillbaka till nästa vår och bli fler.

– Om djuren trivs med oss och projektet ger de resultat som vi är ute efter vill vi absolut att vattenbufflarna kommer tillbaka nästa vår. Vårt mål är att fortsätta och utöka. Hemmesta sjöäng är stort och det går att stängsla in mer. Nu kör vi ett testår. Vi är så engagerade och tycker att det här ska bli jättekul, avslutar Tove Äng.

Bra att veta!

Kom gärna förbi och njut av de fantastiska vattenbufflarna. Tack för att du som hundägare respekterar vår skyltning och håller hunden kopplad på sjöängen.

Vattenbuffelprojeketet i Värmdö kommun är ett samarbete med företaget Naturgruppen. I nuläget undersöker de vilka djur som ska vara på Hemmesta. Det är viktigt att djuren trivs tillsammans.

Kuriosa om vattenbuffeln

Vattenbuffeln är en skicklig fästingdödare. Det tar inte lång stund från det att en fästing bitit sig fast i en vattenbuffel förrän den ramlar ner och dör. Just nu forskas det för fullt på detta. I framtiden kanske forskningen utvecklar sig till något som vi får användning av.