Föräldrafritt?

Mall för nyhetsbild

Tips till er tonårsföräldrar inför jullovet.

Jullovet 2020 kommer inte se ut som vanligt. Men situationer som era tonåringar kan hamna i där det inte finns vuxna närvarande, det kommer att förekomma. Med de nya restriktionerna och än mer begränsade forum för umgänge riskerar dessa dessutom att bli än fler.

När det inte är vuxna närvarande är risken högre att det förekommer saker som vuxna inte godkänt och då även inslag som kan vara farliga, exempelvis alkohol och droger. Det finns också en risk för att en fest som var tänkt att vara för de närmsta, växer och sprider sig till något stort och okontrollerbart.

Idag sprids information – och ibland även rykten – om föräldrafria fester snabbt på nätet. Det kan komma personer som vare sig är bjudna eller bekanta. I värsta fall har de också som syfte att stjäla, skapa bråk och skapa skrämsel. Det finns även personer som ser en möjlighet att tjäna pengar genom att förse våra unga med alkohol och narkotika.

Föräldrafritt hemma behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest eller att det behöver förekomma saker som är eller kan bli farliga. Men det är bra att vara förberedd. Prata med din tonåring i förväg, gör klart vad som gäller, men berätta också att ni finns där även när det som inte får hända kanske sker.

Du som förälder är den bästa brottsförebyggaren och en viktig person i ditt barns liv.

Via undersökningar vet vi att ungdomar vill att vuxna lägger sig i på ett sjyst sätt vid tydliga missförhållanden eller bråk. Och att den största faktorn till att unga inte tar droger eller nyttjar alkohol är att de inte vill göra sina föräldrar besvikna. Vi vet också att unga faktiskt gör som du säger.

Vi har samlat tips och råd på vår webb om vad ni som föräldrar kan prata med era barn om och hur ni kan visa intresse. Där finns också lite tips till era tonåringar. Ni kanske ska titta in på sidan tillsammans?

Välkommen in på:
Hej tonårsförälder - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.