Framgångsrik säsong för våra fyrfota driftskötare
Publicerad
Den 25 september var betessäsongen över för det här året, och våra nio vattenbufflar transporterades tillbaka till sin gård för vintervila. Deras driftskötsel har gynnat både växt- och djurlivet på Hemmesta sjöäng och uppskattas av både invånare och tillfälliga besökare.
I år utökade Värmdö antalet bufflar från första säsongens tre till tio, som har skött 7 hektar av Hemmestas våtmarker. Tjuren Tex och tre kor har betat i hagen närmast cykelvägen och rastplatsen. Tjuren Ferdinand och fem kor har hållit till i hagen bakom fågeltornet. Värmdö kommuns ranger och gruppchef för natur- och friluftsliv Kris Luckin, berättar att årets betessäsong blev mer händelserik än förra året, för en sen kväll i mitten av sommaren fick han ett samtal.
Ferdinand hade tagit sig över till Tex hage. På något sätt måste han ha buffat ned det elstängslade staketet och simmat över till den andra hagen.
I Tex hage busade Ferdinand runt och skrämde slag på Tex, som gav sig ut i vattnet. Tex vågade inte komma i land, förrän Ferdinand var tillbaka i sin hage. Nästa dag transporterades Ferdinand tillbaka till gården han kom från.
Det blev lugnare både för honom själv och för djuren som fick stanna.
Förutom att vattenbufflarna är ett uppskattat inslag bland invånare, skolor, förskolor och turister bidrar de till den biologiska mångfalden och en bibehållen våtmarksfunktion.
Vattenbufflar är proffs på att ta hand om den här typen av marker. De liknas vid jättesälar som lätt dyker och betar rötter av vass och andra växter på botten. De är även utmärkta betesdjur på land, där de skapar öppningar i vegetationen så att många arter kan trivas.
Både Länsstyrelsen och Fågelklubben rapporterar en ökad biologisk mångfald och större variation av fågelarter på sjöängen. Till exempel, vadarfågeln, som numera är ett vanligt inslag. Artrikedomen har också ökat när det kommer till växter. I stället för vass och högt gräs finns nu en mängd olika sommarblommor.
Vattenbufflarna håller också nere vegetationen på ett mer berikande sätt än vad maskinell skötsel någonsin kan göra. Vid maskinell skötsel klipper man bara en gång per år. Förutom att det är störande och bullrigt för invånare, djur- och växtliv skapar det öppenhet på våtmarken en stund sedan dröjer det inte länge förrän allt har växt igen. Vattenbufflarna betar i stället varje dag, både på land och i vattnet.
Den 25 september var betessäsongen över för det här året och vattenbufflarna transporterades tillbaka till sin gård för vintervila. I maj 2025 är de tillbaka igen.
Till nästa år är planen att stängsla in ytterligare en hektar, så att det blir en sammanlagd yta för vattenbufflarna att beta på, på 8 hektar. Vi tänker oss i stort sett samma antal djur. Mellan åtta och tio totalt. Men om det blir samma gäng vattenbufflar som gästat oss i år - ja, det får vi veta först 2025, avslutar Kris Luckin.