Främjar psykisk hälsa hos äldre
Publicerad
Vi träffar Wendela Berg, undersköterska på Seniorcenter Diamanten, för att höra om hennes arbete för förbättrad psykisk hälsa hos våra äldre.
Hej Wendela, vilken målgrupp arbetar du för och vilket är ditt uppdrag?
Här på Seniorcenter Diamanten är målgruppen seniorer 65 år och uppåt. Kort och väldigt förenklat är mitt uppdrag att bryta ofrivillig ensamhet.
Hur jobbar ni för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa bland äldre?
Vi erbjuder, uppmuntrar och stöttar till social samvaro, och med det ingår det att tillgodose behoven att få känna sig sedd, bekräftad och betydelsefull. Här ingår också fysisk aktivitet, såsom gymnastik, där vi tränar balans, kondition, styrka och rörelse. Vi tar även promenader tillsammans.
Jag förstår att ni erbjuder ett stort antal aktiviteter. Kan du ge exempel på några fler?
Vi har exempelvis våra grupper, såsom vår bokcirkel, livsberättargrupper, anhörigstödgrupper och lunchgrupper. Här ingår också målargrupperna med uttryckande konstterapi. Vi arrangerar också live-spelningar.
Vi har pratbänkar, gemensam fika och gemenskap med Bingo och musikquizer. Ibland ger vi oss ut på längre utflykter till olika platser i Stockholm, allt från till någon av våra skärgårdsöar till ett av Stockholms museum.
För dig med demensdiagnos, kognitiv svikt och minnesstörning erbjuder vi körsång.
Vi har även en syn- och hörselinstruktör som stöttar kring olika hjälpmedel, såsom hur du rengör och hanterar din hörselapparat.
Hos oss kan du också få enskilda samtal, så kallade hälsosamtal, där vi talar om mående och upplevd ensamhet. Det sista jag vill lyfta är våra föreläsningar. Kom till oss och lyssna på intressanta föredrag om allt från artros, yoga och psykisk hälsa till hur du skyddar dig mot bedrägerier.
Vilken tror du är den vanligaste orsaken till att äldre personer drabbas av psykisk ohälsa?
Jag tror framför allt att det är bristen på social samvaro. Men också faktorer såsom bristande kosthållning och för lite fysisk aktivitet. Alltifrån kraftigt minskad till obefintlig.
Hur gör man om man vill delta i någon aktivitet, men känner sig osäker på att gå dit själv?
Jag förstår känslan av osäkerhet. Det är mänskligt. Och det är inte alltid lätt att våga ta steget. Men vi gör det tillsammans! Lyft bara luren så kommer vi i personalen att stötta dig till den aktivitet som du är intresserad av.
Här finns vi: 08- 570 471 71.
Sist, men inte minst, skulle jag vilja säga att man såklart kan välja att vara själv för att man trivs med det livet. Men för de som drabbas av den ofrivilliga ensamheten kan det göra ont i själen. Här kan varje enskild individ göra en insats. Ett enkelt "Hej!" och ett kort samtal kan ge en medmänniska mer än du anar. Omtanke om varandra kostar ingenting.
Världsdagen för psykisk hälsa
Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen. Den här intervjun är den tredje i vår artikelserie för att uppmärksamma dagen.
Vill du läsa mer?