Hållbarhetsfestival med klimatutmaningar i fokus
Publicerad
I februari gick årets Hållbarhetsfestival av stapeln med syftet att inspirera till att leva ett mer hållbart liv utan pekpinnar. Miljöstrateg Elisabeth Folkunger och energi- och klimatrådgivare Per Lesse var på plats och representerade Värmdö kommun.
Miljöstrateg Elisabeth Folkunger gavs möjlighet att från scenen presentera den nya satsningen Klimatneutrala Värmdö, och sträcka ut en hand och uppmuntra värmdöbor, företag och föreningar att delta i Värmdös klimatomställningsresa.
För att tackla en så stor utmaning som påverkar hela samhället måste vi arbeta tillsammans, annars når vi inte ända fram. Det är en treårig satsning med målsättningen att Värmdö ska nå sina klimatmål på ett rättvist sätt, och att alla som bor och verkar i kommunen ska få ett gott liv och en hållbar vardag. Därför kommer kommunen bjuda in till en omställningsarena där vi pratar om vilka vi behöver ha med på tåget för att bli framgångsrika och där vi också diskuterar och testar olika lösningar på klimatutmaningarna.
Per Lesse, energi- och klimatrådgivare i Värmdö och Nacka uppmärksammade energitillräcklighet och tillräcklighet överlag. Det vill säga, att leva mer sparsamt och inte bara mer effektivt i sin energianvändning.
Jag tror också det är viktigt att visa att det finns människor som dragit miljöarbetet så mycket längre än vad gemene man gör, utan att de för den sakens skull känner att de gör en uppoffring. Snarare tvärtom! Många har hittat ett mer meningsfullt sätt att leva.
”Skulle det funka om alla på hela jorden gjorde så här?”
På frågan hur vi alla kan bidra till en mer hållbar värld menar Per Lesse att vi måste fundera över vad välfärd egentligen är. Att transportera sig fritt, köpa nya kapitalvaror eller äta kött var och varannan dag är inte välfärd utan lyx.
Ett enkelt sätt är att tänka ”Skulle det funka om alla på hela jorden gjorde så här?”. Om svaret är nej, kanske man bör avstå. Det räcker inte att vi källsorterar och har energisnål belysning. Det krävs enormt mycket mer.
Enligt Elisabeth Folkunger handlar det också om att tänka igenom sina livsval, vad man prioriterar i livet och börja ändra på sina vanor, lite i taget.
Det är egentligen inte en så stor uppoffring. Börja med att byta ut en till två middagar i veckan till vegetariska och byt ut en bilresa i veckan mot buss, cykel eller gång. Laga och reparera dina prylar för att förlänga livslängden. Fundera igenom vad du lägger tid på i dag och vad du skulle vilja lägga mer tid på i framtiden.
Fakta
Hållbarhetsfestivalen arrangerades i år av Naturskyddsföreningen i Värmdö och Omställning Värmdö. Värmdö kommun är en av bidragsgivarna till arrangemanget.