Hela Värmdö närsorterar – enklare och bättre återvinning för alla
Publicerad
Värmdö kommun tar ett stort kliv mot framtidens avfallshantering! Senast 1 januari 2027 ska merparten av alla hushåll i kommunen ges möjlighet att sortera sina förpackningar nära hemmet. Vi kallar det för närsortering – ett bättre sätt att ta hand om våra resurser och bidra till en mer hållbar framtid.
Den förändrade avfallshanteringen är en följd av ökade krav på återvinning och förändrad lagstiftning. Enligt den nya förpackningsförordningen (2022:1274) ansvarar kommunerna för insamling av förpackningar från hushåll, och senast 1 januari 2027 ska insamling av förpackningar ske nära bostaden i samtliga Sveriges kommuner.
Så fungerar närsortering
Närsortering eller fastighetsnära insamling innebär att hushåll ska kunna sortera matavfall, restavfall samt förpackningar av papper, plast, färgat glas, ofärgat glas och metall i nära anslutning till sin bostad. När det blir enklare att sortera ökar mängden förpackningar som går till materialåtervinning och mängden restavfall minskar. Det innebär både miljövinster och ett bättre resursutnyttjande.
Hur och när införs närsortering?
Under hösten 2026 får alla hushåll i enbostadshus nya tvådelade avfallskärl som möjliggör sortering av flera avfallsmaterial i samma kärl vid tomtgränsen.
För vissa enbostadshus fungerar inte bostadsnära insamling, exempelvis om sopbilen har svårt att ta sig fram till fastigheten. För dessa hushåll kan närsortering utformas med gemensamma insamlingsplatser där flera hushåll delar på avfallskärl för matavfall, restavfall och förpackningar. De hushåll som berörs av detta kommer att kontaktas av kommunen i god tid innan.
Flerbostadshus som samfälligheter, bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter kan redan idag ansluta sig till närsortering genom att kontakta kommunen. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att ordna utrymme för de nya sorteringskärlen och för att beställa kärl från kommunen. Cirka 35 procent av kommunens flerfamiljshus har redan infört närsortering. Genom att sortera ut förpackningar och minska restavfallet kan kostnaderna för avfallshanteringen minska, då det kostar mindre att tömma förpackningsavfall än restavfall.
För boende i skärgården kommer ett flertal sorteringsstationer att inrättas för insamling av restavfall samt förpackningsavfall på kärnöarna. De första implementeras under 2025.
Testområde under 2025
Redan under 2025 startas ett delprojekt där närsortering införs i ett avgränsat område i kommunen för att samla erfarenheter och kunskap för att kunna göra närsorteringen så bra som möjligt i hela kommunen under 2026. Delprojektet innebär att cirka 400 hushåll i får börja nyttja det nya insamlingssystemet genom att sortera mat och restavfall respektive pappers- och plastförpackningar i två stycken nya tvåfackskärl, utan förändrad taxa.
Det här är en stor förändring och det är viktigt att vi skyndar långsamt. Målet är att öka återvinningen av förpackningar, som kan bli nya produkter. Jag ser med spänning fram emot att vi rullar ut fastighetsnära insamling av papper- och plastförpackningar i ett testområde redan under 2025. Det kommer att ge oss värdefulla insikter inför framtiden", säger Pontus Tengby, ordförande i tekniska nämnden (MP).
Boende i testområdet kommer att få ett första informationsbrev under mars månad, följt av löpande information fram till införandet av närsortering i september 2025.
Förberedelserna inför utrullningen av närsorteringen i Värmdö kommun har pågått i flera år och är verkligen ett arbete som involverar hela gänget här på avfallsenheten. Det medför både nya arbetssätt, nya insamlingssystem och upphandling av nya entreprenörer. Att vi nu närmar oss införandet känns oerhört spännande! Vi ska inte underskatta utmaningen i att förändra avfallsinsamlingen i en hel kommun på bara ett par månader, därför känns det helt rätt att påbörja utrullningen i ett mindre område så att vi kan skala upp till hela kommunen med nyttiga lärdomar i kunskapsbanken, säger Johan Berg, enhetschef avfall.
Varför ska vi sortera förpackningar?
Det är endast mat- och restavfall samt förpackningar som ska närsorteras och inte andra typer av produkter. Anledningen till detta är att möjligheten till materialåtervinning försämras om du blandar andra produkttyper med förpackningar. Förpackningsmaterial är utformade för att kunna materialåtervinnas till nya förpackningar och andra produkter, medan andra produkter kan innehålla skadliga ämnen som förstör i återvinningsprocessen. En ytterligare anledning är att förpackningsproducenterna som finansierar förpackningsinsamlingen inte finansierar insamling och återvinning av andra produkttyper än just förpackningar.
Vad innebär det för dig?
Att sortera avfall är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön. Tomma förpackningar är en värdefull resurs som kan få nytt liv – en gammal konservburk kan bli en del av en ny cykel och ett pastapaket kan bli en ny pappersförpackning. Allt som kan återvinnas ska återvinnas!
Vem betalar för närsorteringen?
Insamlingen av förpackningar finansieras huvudsakligen av förpackningsproducenterna genom det så kallade producentansvaret. Det betyder att majoriteten av kostnaderna inte belastar kommunens invånare.
Läs mer om närsortering och hur det påverkar dig.
