Internetsagor och myter i Fotoparken

Publicerad

Mall för nyhetsbild

En av vår samtids största internetbaserade konstnärer, Arvida Byström, ställer ut i Fotoparken i Gustavsberg. Utställningen Mythic Humanoids öppnar den 1 februari.

Den 1 februari öppnar utställningen Mythic Humanoids upp i Fotoparken i Gustavsberg. Utställningen av konstnären Arvida Byström har två ben att stå på, då den kombinerar både äldre konstbilder ur hennes verk Cherry Picking och nyare verk kopplat till den högst aktuella och sociala medie-baserade genren #cottagecore .

- Vi är väldigt stolta över att få möjlighet att visa Mythic Humanoids i Fotopaken. Inte bara för att konstnären själv är uppvuxen här på Värmdö, utan också för att hennes verk väcker intressanta och viktiga funderingar kring vår samtid, säger Fredrik Nornvall, chef för kultur- och fritidskontoret i Värmdö kommun.

I utställningen Mythic Humanoids blandas studiofotografier, selfies och stilleben där Arvidas utmanande och gränstänjande sigill är tydlig i varje verk. Cherry Picking är en serie med stilleben av persikor och körsbär som har en direkt koppling till emojis och dess underbetydelser i vår digitala kommunikation. Bilderna ur serien har bland annat visats på Fotografiska i Stockholm.

#cottagecore däremot är en ny genre bland internetkonstnärer som just nu bryter mark, med tydliga kopplingar till äldre Arts-and Craftrörelser. Där samlas sagolika bilder som sammanför en längtan efter en naturnära och enkel livsstil där teknikutvecklingen också tar plats. Arvidas bidrag visar på sagor och myter som även sprids online och där bilderna förenar folktro och internet.

- För mig är det otroligt roligt att få ställa ut på Värmdö eftersom många av mina tidiga bilder var fotograferade runt Ösbyträsk som 16 åring och flera av de nya bilderna i utställningen är tagna i samma område. För mig är det även viktigt att min konst är tillgänglig och Fotoparken som är både utomhus och gratis att besöka är helt perfekt för detta, speciellt nu under coronatider, berättar Arvida Byström.


Arvida Byström (f. 1991) är uppväxt och bosatt på Värmdö. Hon började tidigt att fotografera och började redan som tonåring även publicera sina bilder på olika digitala plattformar. På plattformarna lades grunden för hennes estetiska uttryck och idag är Arvida en av vår samtids stora och framgångsrika konstnärer på internet, med över en kvarts miljon följare på sociala medier. Arvidas konst har tidigare bland annat visats på Leipzig bildmuseum Tyskland, Fotografiska i Stockholm & New York och Centre for contemporary photography i Australien.


Utställningen på går mellan den 1 feb – 3 juni 2021 och invigs digitalt med ett Artist Talk av Arvida själv via Fotoparkens Instagram den 1 feb kl. 15.00.

Välkomna!

Läs mer om utställningen via
www.fotoparken.se Länk till annan webbplats.

Följ Fotoparken på Instagram via
@fotoparken

Pressinbjudan:
Inbjudan pressvisning Öppnas i nytt fönster.

Fotoparken är en permanent utomhusutställning för samtida fotografi i Gustavsberg, Värmdö kommun. Avsikten är att skapa en dynamisk plats där de fotografiska uttrycken varieras genom cirka tre nya utställningar per år. Allmänheten kan ta del av utställningarna gratis, när som helst på dygnet och året om.

Värmdö kommun, kultur- och fritidskontoret, ansvarar för utställningarna och samarbetar med curators och fotografer i Sverige och internationellt.