Kommunens första vattenplan är klar

Publicerad

Mall för nyhetsbild

Den 5 februari 2025 fattade kommunfullmäktige beslut om att anta kommunens första vattenplan. Vattenplanen ska dels ge en helhetsbild över statusen hos kommunens vattenresurser, dels presentera vilka åtgärder som kommunen planerar att genomföra för att vårda, skydda och förbättra kvaliteten på våra värdefulla vattenresurser.

Sveriges kommuner, statliga myndigheter, länsstyrelser och regioner ansvarar för att vidta åtgärder för att uppfylla miljökvalitetsnormer för vatten. Värmdö kommun ska genomföra åtgärder i enlighet med Norra Östersjöns åtgärdsprogram.

I vattenplanen beskrivs hur kommunförvaltningen påverkas av de lagstyrda åtgärder som finns i Norra Östersjöns åtgärdsprogram. Åtgärdsprogrammen för de 5 vattendistrikten i Sverige har tagits fram av Havs- och vattenmyndigheten och är svar på hur Sverige ska uppfylla EU:s vattendirektiv, säger Jenni Bylund, vattenstrateg på samhällsbyggnadskontoret.

Kommunens kustvatten, sjöar, vattendrag och grundvatten behöver skyddas långsiktigt

I kommunen finns olika intressen och verksamheter som påverkar vår vattenmiljö. Även händelser utanför kommunens gränser och historiska aktiviteter har betydelse för vattenkvaliteten. Kommunens kustvatten, sjöar, vattendrag och grundvatten behöver skyddas långsiktigt som en viktig resurs för våra medborgare, besökare och framtida generationer.

Det är viktigt för att upprätthålla ekosystemen, den biologisk mångfalden, säkra dricksvattenkvaliteten och minska risken för vattenbrist. Användningen av kommunens mark- och vattenområden måste vara hållbar och får inte försvåra möjligheten för kommunen att uppnå lagstiftade miljökvalitetsnormer för vatten, säger Jenni Bylund.

En samlad bild av läget i kommunens vatten

Vattenplanen beskriver en samlad bild av läget i kommunens vatten, den visar på kommunens strategiska arbete och planerade åtgärder. Den ger också vägledning i hur kommunen ska organisera sig, styra och följa upp arbetet för att verkställa en förvaltningsövergripande planering, fatta beslut och finansiera åtgärder för att restaurera och skydda viktiga biotoper, minska övergödningen, spridning av miljögifter och minska risken för dricksvattenbrist.

Den visar också hur kommunen ska samverka med andra kommuner och aktörer i arbetet med att genomföra fysiska åtgärder. Vatten känner inga gränser, varför det är viktigt att vi arbetar tillsammans för renare vatten, avslutar Jenni Bylund.

Här Länk till annan webbplats. hittar du kommunens första Vattenplan.

 

Kontakt

Har du frågor kring kommunens vattenvårdsarbete?
Kontakta kommunens vattenstrateg Jenni Bylund.