Matsvinn - det vi kunde ha ätit, men istället slängde
Publicerad
Vi slänger ca 15 kilo mat per person och år. Lär dig mer om hur du kan sänka den siffran.
Livsmedelsverkets siffror visar att matsvinnet motsvarar ca 3000–6000 kronor per år för en familj med två vuxna och två barn, och vi slänger cirka 15 kilo ätbar mat per person och år i Sverige.
Svinnsmarta tips för dig som vill göra skillnad
- Lukta och smaka för att avgöra vad som går att äta - det är skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdag!
- Avsätt tid för att ta hand om det som finns hemma och handlas hem - inventera, sortera, planera och förvara rätt. Förbered eller tillaga måltider och matlådor.
- Frys in det som närmar sig slutdatum - exempelvis mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester. Märk maten med datum och innehåll.
Lär dig mer om punkterna ovan genom Livsmedelsverkets tips för minskat matsvinn:
Tips för minskat matsvinn (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.
Och för dig som vill börja sortera ut ditt oundvikliga matavfall har vi samlat allt du behöver veta för att komma i gång här:
Matavfall - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.