Minskat matsvinn för miljön och ekonomin

Publicerad

Mall för nyhetsbild

15 kilo – så mycket ätbar mat slänger vi per person och år i Sverige. Att köpa mat och sedan slänga den är ju lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få mer pengar över.

Matsvinn är maten vi kunde ha ätit, men i stället slängde bort. Under vecka 47 är det ”europeiska minska avfallet-vecka” och årets tema är matsvinn. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela Europa för att sprida information om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi.

Vad gör kommunen?

Alla som arbetar med matservering i kommunen arbetar med att anpassa menyer och rutiner för att måltiderna ska vara hållbara på lång sikt. Det innebär bland annat aktiva åtgärder för att öka medvetenheten och förebygga matsvinn.

För att fånga upp varför mat slängs kommer barnen på flera av kommunens förskolor under veckan att få kasta sina matrester i tre olika skraphinkar markerade med: Tog för mycket, Inte min smak och Hann inte äta upp. Detta för att fånga upp varför maten slängs och på så sätt kunna arbeta förebyggande.

Ett enkelt recept på hur du minskar ditt matsvinn

  1. Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  2. Laga och servera lagom mycket mat.
  3. Förvara maten rätt och använd resterna.
  4. Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn i stället för att slänga det som passerat bäst före-datum.

Lär dig mer genom Livsmedelsverkets tips för minskat matsvinn:

Tips för att minska matsvinn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.För dig som vill börja sortera ut ditt oundvikliga matavfall har vi samlat allt du behöver veta för att komma i gång här:

Insamling av matavfall Öppnas i nytt fönster.