Nämdöskärgårdens nationalpark - förslag har lämnats till regeringen
Publicerad
På Bullerön, längst ut i havsbandet i Stockholms skärgård, lämnade Naturvårdsverket den 6 september över ett förslag till regeringen om att bilda nya Nämdöskärgårdens nationalpark.
I strålande sol lämnade Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket, över den så kallade framställan till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. I framställan föreslår Naturvårdsverket att regeringen, efter godkännande av riksdagen, beslutar om att inrätta Nämdöskärgårdens nationalpark. Allt för att bevara ett representativt och variationsrikt havs- och skärgårdslandskap i Östersjön i stort sett oförändrat skick.
Förslaget har tagits fram i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Stockholm och Värmdö kommun.
Med på plats var kommunalråd Julia Ekedahl (S), Amie Kronblad (L) och förtroendevald Siv Strömbäck (MP) som uppmärksammar att Värmdö ska vara en hållbar skärgårdskommun. Nu och i framtiden.
En nationalpark ligger väl i linje med den ambitionen. Värmdö kommun ser stor potential i nationalparksbildandet och är glada över att hemställan i dag lämnas över, säger Julia Ekedahl.
I det pågående arbetet med att bilda en nationalpark i Nämdöskärgården i Stockholms skärgård togs ett stort steg framåt ute på Bullerö i fredags. Ett steg framåt för att framtidsäkra och bevara Värmdös unika skärgårdsnatur och kulturarv för kommande generationer för lång tid framöver, säger Amie Kronblad.
Äntligen! Vi är mycket glada och ser fram emot de här stegen till en nationalpark i Nämndöskärgården, säger Siv Strömbäck.
Även Anna Gabrielsson, friluftsstrateg på Kultur- och Fritidskontoret, var med på Bullerön. Hon ser mycket positivt på att Nämdöskärgårdens höga naturvärden och rika fågelliv skyddas i en nationalpark samtidigt som nationalparksbildandet gör området mer lättillgängligt för både friluftslivet och besöksnäringen.
Skärgården är lättillgänglig för den som har egen båt och vana, men kan upplevas svår att besöka för den breda allmänheten. Genom det arbete som görs för att marknadsföra och tillgängliggöra området får fler invånare chansen att få information om, och besöka en fantastisk del av ytterskärgården. Det kommer också skapa ett bredare besöksflöde till hela skärgården, vilket gynnar de fastboende som driver verksamheter med inriktning mot besöksnäringen. Förhoppningsvis blir det också en viktig pusselbit i att lära folk att vi måste vara rädda om den unika miljön om framtida generationer ska kunna njuta av den, säger Anna Gabrielsson.
Nu ska regeringen bereda förslaget. Parallellt arbetar Naturvårdsverket och projektet vidare med att ta fram föreskrifter och skötselplan för området.
Invigningen av nationalparken planeras att ske i september 2025.
Fram till och med den 15 oktober kan du lämna synpunkter på förslaget.
Faktaruta
- Nämdöskärgården utgör ett välbevarat och representativt exempel på ett skärgårdsområde i Östersjön.
- Området omfattar både mellan- och ytterskärgårdsmiljöer.
- Dess variationsrika brackvattenmiljöer, kobbar och skär, rika växt- och djurliv och intressanta historia gör tillsammans med storleken området unikt och viktigt att skydda för kommande generationer.
- Genom att bilda en nationalpark kan natur- och kulturvärdena bevaras och utvecklas.
- Inom området kan också entréer och anordningar för besökare uppföras för att skapa förutsättningar för besökare att på ett hållbart sätt upptäcka området.